Soms is één plus één geen twee maar juist drie. Bij The Secret Sisters krijg ik het gevoel dat deze tegelwijsheid op waarheid berust want het is juist de wisselwerking tussen de beide zussen Laura Rogers en Lydia Slagle (geboren Rogers) die er voor zorgt dat ze samen (waarschijnlijk) succesvoller zijn dan solo. Onlangs was daar de release van alweer het vijfde album Man Mind Medicine van dit muzikale duo.

 

Diverse genres geraakt

Dit vijfde album van The Secret Sisters, oorspronkelijk afkomstig uit Muscle Shoals uit Alabama, is de opvolger van Saturn Return uit 2020 waarvoor ze een Grammy nominatie ontvingen. Ze openen verrassend met het hele fijne, dromerige en ingetogen ‘Spaces’. Het instrumentarium is minimaal en subtiel en natuurlijk wordt één van hun belangrijkste troeven, de vocale harmonieën, uitgespeeld. Vervolgens gaat het tempo omhoog met het wat lichtvoetige ‘Paperweight’. Het met  Country invloeden omgeven nummer gaat over de onbreekbare band van de beide zussen.  (“I blow with the wind / I swim with the tide / I go with the grain / I’m along for the ride / But when it comes to you / I can’t float away…). Ook ‘Bear With Me’ is een soepel Americana nummer en beide tracks zorgen voor wat vaart en een goed evenwicht op het album.

 

Nieuwe samenwerking

Dat de horizon van de beide Rogers-zussen verder gaat dan het politiek verscheurde VS bewijzen ze met het mooie en gevoelige ‘If The World Was A House’. We kunnen ons hier niet aan de indruk onttrekken dat Laura en Lydia hun zorgen over mondiale kwesties met ons willen delen. Zo biedt Man Mind Medicine voldoende variatie waarbij de rustige nummers als ‘Planted’, het bluesy ‘Same Water’ en de pianoballad I Needed You’, die verder muzikaal omlijst wordt door het Fame’s Studio Orchestra, van hoge kwaliteit zijn. Toch is ‘Can Never Be Without You Anymore’, het nummer over onvoorwaardelijke liefde voor je kind, één van de meest persoonlijke. De laatste twee albums waren mede geproduceerd door Brandi Carlile, maar voor Man Mind Medicine kiezen de beide zussen een andere benadering. De multi-instrumentalisten John Paul White  en Ben Tanner tekenen naast de beide zussen voor de productie van dit nieuwe album.

 

Ray LaMontagne

Voor de opnames van dit nieuwe album werd gekozen voor de Muscle Shoals’ Fame Studios in Alabama Dat de beide zussen hun muzikale scope durven te verbreden blijkt wel bij All The Ways’. Deze onvervalste R&B ballad is één van de hoogtepunten van Man Mind Medicine, mede dankzij de vocale bijdrage van Ray LaMontagne. Verder is het midtempo ‘Never Walk Away’ een interessant nummer; enerzijds door de steeds krachtiger wordende stemmen, anderzijds door het universele thema van afscheid moeten nemen van mensen vanwege soms onvermijdelijke oorzaken, maar ook zeker vanwege onderlinge communicatie. Met het akoestische en Folkachtige en het mooi “klein” gehouden ‘I’ve Got Your Back’ wordt dit vijfde album van The Secret Sisters afgesloten. Op Man Mind  Medicine bewijzen de zusters Rogers over veel muzikaal talent te beschikken en verkennen met succes soms ook andere genres. Net zoals de vorige twee albums is ook Man Mind Medicine uitgebracht op het gerenommeerde New West Label en het artwork is weer prima verzorgd met alle songteksten en wat inner notes. Veel luisterplezier!

 

 

 

8 april 2024
In dit bericht:
Translate »