The Northern Belle

Vorig jaar was daar met We Wither We Bloom van de Noorse formatie The Northern Belle een absolute verrassing. Een prachtig album vol met Americana-invloeden die heerlijk weg luisterden. In afwachting van een nieuw album dat waarschijnlijk volgend jaar uit gaat komen is daar nu alvast The Women In Me als een soort muzikale tussenstop met een zevental nieuwe nummers.

‘Americana’ uit Noorwegen
The Northern Belle bestaat uit zeven muzikanten waarbij Stine Andreassen, zangeres en het meest verantwoordelijk voor het schrijfwerk, erg bepalend is voor de sound van de band. De band brengt een eigentijdse versie van Americana-muziek zonder dat het dus uit de VS komt. Ook het gebruik van specifieke Noorse instrumenten draagt bij aan de eigen identiteit van deze bijzondere formatie. Met behulp van drie Noorse producers beweegt de band op The Women In Me soms richting de Indie-kant met een nummer als ‘Kaleidoscope Dream’ en het rijk georkestreerde ‘Only Stupid Kids Get Bored’, maar nooit is de “twang” of het Americana-sausje ver weg.

Samenwerkingen
De titelsong is uiterst melodieus en hier is de tweede stem van Marie Tveiten de troef die uitgespeeld wordt en het nummer wat meer gelaagdheid meegeeft. Bijzonder op dit nieuwe schijfje zijn de nummers waar de band de samenwerking aan gaat met andere Noorse namen en muzikanten. Op het rustige en sfeervolle ‘Chicago’ horen we naast Stine ook o.a. Ida Jenshus en Darling West en op het akoestische ‘No Rush’ kleuren de stemmen van Stine, Siv Jakobsen en Louien prachtig bij elkaar. De afsluiter ‘Summer’s End’ is een cover van het nummer dat we oorspronkelijk van John Prine kennen en wat door de band op een zeer stijlvolle manier wordt uitgevoerd met een speciale vermelding van Helga Hommedal Blikås op Cello.

Eindoordeel
Dit 7-track minialbum is weer van hoge kwaliteit. Het album is goed gearrangeerd, bevat mooie harmonieën en het rijke instrumentarium voegt absoluut wat toe. Het wachten is dus op dat nieuwe volwaardige album maar ook The Women In Me heeft absolute meerwaarde, al is het alleen al door de samenwerkingsverbanden. Veel luisterplezier.

  

1 oktober 2021
In dit bericht:
Translate »