We zijn de Lockdowns alweer bijna vergeten maar tijdens die periode bracht de Britse Indierock formatie The Luka State hun debuutalbum Fall In Fall Out uit. Ook werd er veel nieuw materieel geschreven en de dynamische gitaar-Indierock is nu verpakt in twaalf nieuwe nummers op het nieuwe album More Than This.

 

Een mistroostig arbeidersstadje

Ergens tussen Manchester en Liverpool, aan de M6, ligt het plaatsje Winsford met een kleine 30.000 inwoners. Waarschijnlijk hebben we hier met een klein, typisch Brits stadje met een wat mistroostige aanblik te maken waar de “working class” nog steeds oververtegenwoordigd is. En in dat arbeidersstadje groeiden vier vrienden op die samen muziek willen maken en Winsford het liefst zo snel mogelijk willen ontvluchten. The Luka State bestaat uit frontman Conrad Ellis, Sam Bell (bas, zang), Lewis Pusey (gitaar) en Jake Barnabas (drums); kortom een traditionele bandbezetting die stevige indierock maakt maar maatschappelijke problemen aan de kaak durft te stellen. De meer dan stevige opener ‘Bring Us Down’ zet wat dat betreft meteen de toon met flitsende gitaarriffs en we raden je als luisteraar aan om diep in te ademen want de komende bijna dertig minuten krijg je geen tijd om uit te ademen.

 

Ongekende energie

Na de ijzersterke opener zijn daar ‘Oxygen Chief’ waarbij de band het gaspedaal nog wat verder in durft te drukken en ‘Losing Streak’ waarbij het niet mogelijk is om de urgentie te voelen. En zo volgen de nummers elkaar op; qua sound blijft The Luka State trouw aan hun Indierock-geluid, aangevuld met wat Punk-invloeden maar More Than This biedt voldoende variatie om te blijven boeien. ‘Stick Around’ is ronduit explosief, ‘Two Worlds Apart’ verrast door enkele “breaks” en op het stuwende ‘Matter Of Fact’ krijgen de elektrische gitaren alle ruimte. Op het tweede deel weet de band de ongekende en constant aanwezige energie wat meer te kanaliseren zoals bij ‘Swimming Backwards’ en ‘Change’ waarbij het niet vreemd is om even aan de sound van Kings Of Leon te denken. Beide nummers zijn ook wat melodieuzer en waarschijnlijk het meest radiovriendelijk.

 

Maatschappelijke problemen

Maar onder die constante dynamiek gaat ook een knap stukje tekstschrijvenrij schuil zoals bij de titelsong waarbij ze het lot van een alleenstaande moeder in een niet werkend systeem aan de kaak stellen. (“When I’m up in court /  And they read my name out / When I’m crying out all of my tears With no pennies to spend / I’m late on the rent now / And my kids go hungry / For the 3rd time this week /And I can’t deny that / The system keeps failing me /Over again over and over again”). Als we dan na 35 minuten uitademen is er nog één nummer te gaan; het semi-akoestische ‘Movies’ waar de band ineens en totaal onverwacht hun breekbare kant toont. Met More Than This bewijst The Luka State dat het waarschijnlijk een blijvertje is en dat ze niet bang zijn maatschappelijke problemen op hun manier bespreekbaar te maken. Veel luisterplezier!

 

 

 

16 maart 2023
In dit bericht:
Translate »