Ergens begin in de jaren 60 hadden we The Beatles. De band uit Liverpool ontwikkelde zich als iconen. Maar in UK was er een cultuur wisseling aan de gang en dat hield zich niet bij The Beatles alleen. The Rolling Stones werd nog een legendarisch act. Maar velen vergeten de invloed van The Who en The Kinks.

De broers Ray en Dave Davies waren met Mick Avory en Pete Quaife net zo invloedrijk. Wat te denken van de rocksound in ‘You Really Got Me’ en ‘All Day and All Of The Night’. Songs die een stapje verder gingen dan het ‘Please Please Me’ van the Beatles.

Muswell Hillbillies uit 1971 is een album dat lekker stevig en vol akoestische gitaren met ‘20th Century Man’ en het heerlijke piano nummer ‘Acute Schizophrenia Paranoia Blues’. De mix van blazers en gekkigheid in de muziek was in en valt in de sfeer van de Bob Dylan feestjes. Even maatschappelijk georienteerde teksten die met een drankje en blowtje zijn geschreven. ‘Alcohol’ en ‘Here Comes The People in Gray’ en ‘Holiday’ passen wel in die sfeer. Toch is dit een tijd van experimenteren binnen de muziek en zijn er heerlijke songs gemaakt.

Om even bij te komen en alles te relativeren is het herkenbaar typisch Engelse ‘Have A Cuppa Tea’ gemaakt. Niet dat het album direct het beste van The Kinks is geworden maar daarvoor kun je het album Everybody’s in Showbiz erbij halen. Beide albums zijn tegelijk in de re-release gegaan. 

15 september 2022
In dit bericht:
Translate »