De Zweedse postpunk act The Hives

weet begin van dit decennium de podia van Europa te veroveren. Gekleed in het zwart witte pakken met vele variaties met een strik wat hun uiterlijk vertoon. Nederland viel voor het nummer ‘Hate To Say I Told You So’ en zo kreeg The Hives ook in Nederland voet aan de grond.

Het was de tijd van the Strokes, White Stripes, Franz Ferdinand. Randy Fitzsimmons is de manager en schrijver van alle songs en de band was een sterke live act. De broertjes Pelle en Niklas Almqvist hadden het zeker goed voor elkaar.  Het nummer ‘Come On’ is nog steeds een juweeltje om een volledig festival van 100.000 mensen knettergek te krijgen. Waardoor het sinds de band is gestopt alleen nog maar in de pauze door de speakers galmt.

Nu is de gimmick Randy Fitzsimmons dood en is de ware Fitzsimmons als Niklas Almqvist opgestaan. Dit keer zijn de songs als band geschreven en kent ieder bandlid de familienaam Fitzsimmons.  Met het live album uit 2020 is er al een aankondiging en nu is er sinds 2012, het volledig nieuwe album.

Muzikaal geeft The Hives een vertrouwd geluid.

Met felle gitaren trapt de band af met ‘Bogus Operandi’ waarna ze direct het tempo opvoeren met ‘Trapdoor Solution’. Met de invloeden van the Stooges en The Ramones in de achterzak gaat de band door naar ‘Countdown to Shutdown’. Straight in your face postpunk waar Green Day jaloers op zal zijn. Met een melodieus tintje en handclaps zijn de potentiële hits ‘Crash Into The Weekend’ en ‘Rigor Mortis Radio’ toekomstige festival hits.  Wanneer de crooner sound met blazers van ‘Stick Up’ breekt dit het album op een positieve manier.

Dat de band een eenduidige sound kent is niet verrassend en is er veel meezing/ gebrul te vinden. Het is levendig en zoekt de band nu weer het succes van toen. ‘The Way The Story Goes’ en ‘What Did I Ever Do To You’ kent een andere sfeer in de sound. Het is een stapje naar het nieuwe geluid van The Hives voor de toekomst.

The Hives spelen 25 september in Paradiso te Amsterdam
en 27 september AB te Brussel

15 augustus 2023
In dit bericht:
Translate »