Ok, hoe zat het ook alweer met  de Engelse punkrockers The Damned? De band rondom Dave Vanian wist met hun donkere sound een stempel te drukken op de musicscene van de jaren 80. Daar waar  The Cult, Sisters of Mercy en Killing Joke hun inspiratie haalden. The Damned hoort in het rijtje van The Sex Pistols en The Clash. Met het in en uitlopen van bandleden en side projecten van the Scabies met Lemmy of het solo succes van bassist/ gitarist Captain Sensible leek de band wat ondergewaardeerd. Toch is het van grote invloed geweest op de huidige gitaar acts.  De coverversies van Guns & Roses, New Model Army en Offspring zegt voldoende.

Nu is de band alweer een poosje in de reünie modus. Het recente album Evil Spirits is van 2018 en met Darkadelic gaat de band weer op pad. Het is een titel dat bij deze band past. Het idee dat het een heftige band is, stamt wellicht uit die tijd en hoe men er naar keek. De lekkere rocksongs als ‘Beware of The Clown’, ‘Wake The Dead’ en de opener ‘The Invisible Man’ klinken donkerder dan ze zijn. Met het relaxt en melodieus nummer ‘Western Promise’ brengt men een rustpuntje op het album.  De rock van ‘Motorcycle Man’ en ‘Leader of the Gang’ doen wat denken aan Lemmy tribute songs. Toch weet de band wederom een gedegen album te produceren met songs die in de lijn van de verwachting liggen.

De band was in maart al in Nederland te zien, iets te vroeg om de nieuwe songs te herkennen. Hopelijk weet de band de route naar Nederland later weer ter vinden.

1 mei 2023
In dit bericht:
Translate »