The Burning Hell – Garbage Island


De Britse band The Burning Hell is een act onder leiding van Mathias Kom. Samen met Ariel Sharratt componeert hij de songs. Jake Nicol en Jenina MacGillivray staan de heren bij voor de vocalen en Darran Browne met zijn bas. Toch is het allemaal ietsje anders dan de mainstream acts. The Burning Hell weet op een mooie manier de geletterdheid van de songs weer te geven.

Het openingsnummer gaat over de een conversatie tussen Kom en Sharratt waarbij ze John Lennen zijn vrede songs onder de loep nemen.  De heren weten een andere kijk op de wereld te geven en gaan even verder. Hun songs zijn vooral gelinkt aan bekende songs, die men uit het verband trekt. Nigel The Gannet linkt aan het nummer van ‘Making Plans For Nigel’ van XTC, die hier aan het eind van zijn leven dood gaat. ‘Birdwatching’ is een ode aan alle volgels  en vogelspotters on the dock of the bay of island.  Terwijl de ‘Dirty Microphones’ de ska periode onder handen neemt. De oude mensen die Muziek maken en tegen de huidige songs aanschoppen. Maar dit nummer is opgebouwd met ukelele, gitaren, drums en castagnetten.

‘The Last Normal Day’ is een prachtig verhaal over de laatste dagen van het internet en de wereld. Het album gaat maar door met deze songs over The B-52’s songs, Little Drummer Boys, de overleden BBC DJ (John Peel) en REM’s End of the World.

Een album met heerlijke teksten zonder dat het invloed heeft op de muziek. Dat is al even divers en toegankelijk in het gehoor liggend. Het album wordt wellicht gewaardeerd door muziekliefhebbers die de link kunnen leggen naar het verleden en daarmee opgegroeid zijn. Al is het een mooie manier om voor de jongere liefhebbers naar aanleiding van de teksten even terug te duiken in de tijd. 

18 juni 2022
In dit bericht:
Translate »