Terry Allen & The Panhand Mystery Band – Smoking The Dummy


De Amerikaanse singer-songwriter Terry Allen is vooral in de country scene een bekende muziekant. Na zijn succesalbum Lubbock uit 1979 kwam de lat hoog te liggen. Dat resulteerde in het album Smoking The Dummy. Een titel waar een knipoog in zit.

Het album is dan ook rauwer dan het country album daarvoor. Met een ode aan Lowell George is het  ‘Heart of California’ even stevige kost voor de fans van weleer. Al wordt dit muzikaal met ‘Cocaine Cowboy’ gecorrigeerd, al is de tekst nog steeds even ruw. Terry Allen weet af te rekenen met de country en wil richting de rock and roll. Dat veranderd in de teksten ‘Whatever Happened to Jesus’ al bllijft het muzikaal nog wat in de country hangen.

Je hoort de man worstelen in deze twee werelden. Achter zijn piano weet hij wel mooie liedjes te maken maar een vernieuwende lijn zit her niet in. Wellicht komt dit door dat de man tijdens de opname ziek wordt en de zware griep kreeg. Met koorts heeft hij dit album opgenomen en afgerond. Het klinkt meer als een stevige country album van Randy Newman, maar Allan weet uiteindelijk toch het succes te bereiken met het volgende album Bloodlines, dat eveneens als re-release is uitgebracht. 

31 mei 2022
In dit bericht:
Translate »