Er zijn van die weken dat je aangenaam verrast wordt bij het luisteren van een nieuw uitgebracht album. Bij het tweede album STR4TASFEAR van het Britse project STR4TA is dit zeker het geval en na enkele luisterbeurten wordt de glimlach op het gezicht alleen maar breder.

Terug naar de jaren ’80

We moeten even terug gaan naar 2021 toen daar onverwacht ineens dat debuutalbum Aspects was. DJ Gilles Peterson, die al jarenlang meedraait in de muziekindustrie, sloot een pact met muzikant en producer Jean Paul “Bluey” Maunick, ook niet bepaald een onbekende want hem kennen we nog van de band Incognito. De jaren ’80 werden in de vooral gekenmerkt door de Britpop maar in die tijd bestond er ook al een meer dan levendige funk-scene en dit duo ging dus, met succes, op zoek naar die Retro Funky sound uit de jaren ’80 en combineert dat met Soul en Jazzinvloeden. Die blend van stijlen vormt de rode draad op STR4TASFEAR.

Instrumentale tracks zorgen voor balans

De combinatie van Funk, Soul en Jazzakkoorden wervelen werkelijk door elkaar in een 15-tal tracks die soms niet meer dan een soort soundscape zijn zoals opener ‘Galactic Fanfare’ en ‘Reflections’ (Chaser 1 & 2). Voor de balans op het album zijn er ook nog een aantal instrumentale tracks zoals het erg groovy klinkende ‘Night Flight’, dat door een drummachine erg retro mag klinken en ‘City Sounds’, dat de tijdsgeest perfect vertegenwoordigt. Op ‘Soothsayer’ horen we de befaamde Amerikaanse jazztrompettist Theo Croker en we komen zijn naam nog een keer tegen bij het superfunky klinkende ‘To Be As One’ dat zijn bijdrage extra glans krijgt.

Een blend van Funk, Soul en Jazz

Maar het zijn toch vooral de uitgewerkte nummers met gastartiesten die het album naar een hoog niveau tillen. Op ‘(Bring On The) Bad Weather’, neemt Vicotia Port (Anushka) het vocale deel voor haar rekening en in combinatie met de conga’s en blazers krijgt dit nummer een heerlijke vibe. Op het zonnig Het swingende ‘Lazy Days’ horen we Emma-Jean Thackray en ‘Find Your Heaven’, met een hele fijne baslijn, wordt door Valerie Etienne uiterst soulvol ingekleurd. Dat de bas nog vetter kan worden aangezet blijkt wel bij ‘Turn Me Around’ en ‘Why Must You Fly’, waar de Britste soulzanger Omar zijn aandeel heeft en waar synth- en jazzlijnen nooit ver van elkaar verwijderd zijn. De heren Peterson en “Bluey” slagen er met STR4TASFEAR wederom in om een uiterst eigentijds album te maken met een knipoog naar de retro sound van Funk, Soul en Jazz. Veel luisterplezier! 

16 november 2022
In dit bericht:
Translate »