De Noorse singer/songwriter Siv Jakobsen verrast ons al enkele jaren met mooie, sfeervolle Folkachtige albums. Gardening is de titel van haar nieuwste album dat naar eigen zeggen ook het meest persoonlijke werk is tot op heden.

 

De stad die ooit haar “thuis” was

In 2015 was daar het debuut The Lingering; een kruising tussen een EP en een volwaardig album. Sindsdien bracht Siv nog twee albums uit waarvan A Temporary Shooting uit 2020 lovende kritieken ontving. Natuurlijk speelt Covid ook bij dit nieuwe album een rol en toen ze terug keerde naar de stad die ze ooit haar “thuis” noemde kwamen de herinneringen aan een vervelende periode als vanzelf bovendrijven. Vooral de moeilijke en zoals ze zelf omschrijft “destructieve” relatie staan centraal op Gardening. Zelf zegt ze hierover: “It was almost as if I had been in a time machine and suddenly I felt like I was in the past. I felt confused about what time it was, what year it was, and who I was. It was a confusing couple of days where I was met with my body’s reaction to being back there. I felt so overwhelmed and quite frightened, like I had vertigo or something.”

 

Soms een wat cineastisch karakter

Vorig jaar was daar al de gelijknamige EP en alle de zes nummers vinden we ook terug op Gardening. Ook nu weet Siv moeiteloos sobere, minimalistische nummers af te wisselen met nummers die klinken alsof ze rijk georkestreerd zijn en omdat ze dit album in Oslo op heeft genomen kon ze ook samenwerken met lokale bevriende muzikanten. Van de twaalf sfeervolle tracks zijn er eigenlijk maar twee niet autobiografisch; ‘Tangerine’ en ‘Blue’, dat vertelt over een geweldige relatie, worden vanuit een ander perspectief bezongen. De titelsong is zo’n mooi voorbeeld waarbij soberheid wordt afgewisseld met een wat cineastisch karakter en waarbij de kracht van Siv als singer/songwriter naar voren komt als we haar “From the depths, from the deep, just to prove that I’ll never be free from you” horen zingen. Opener ‘Small’ is een heel fijn, klein liedje waarbij we zelfs wat natuurklanken horen, in het wat rijker georkestreerde ‘Romain’s Place’ zingt ze hoe haar demonen weer de kop op staken en bij het sobere en met strijkers aangeklede ‘Birthday’ neemt ze ons mee naar wat een fijne dag had moeten zijn.

 

Duet met Ane Brun

Verrassend is ‘Sun, Moon Stars, een duet met die andere Noorse grootheid Ane Brun. De stemmen kleuren fraai bij elkaar en omgeven door een sober arrangement is dit één van de hoogtepunten op Gardening. Verder is ‘Bad By Design’ wonderschoon en op de semi-akoestische afsluiter ‘The Bay’, waar we het ruisen van de zee op de achtergrond horen, klinkt Siv breekbaarder dan ooit. Het album wordt vergezeld van een fraai boekje met alle teksten waar we ook terug kunnen lezen welke lokale muzikanten een bijdrage hebben geleverd maar ook diegene die dat op afstand deden. Gardening is een prachtig persoonlijk album geworden dat het best tot zijn recht komt als je even de tijd neemt om het tot je te laten komen. De intieme en vaak Folkachtige composities zijn fraai, het instrumentarium in balans en de stem van Siv is prachtig en soms zelfs sprookjesachtig. Veel luisterplezier!

 

 

 

 

 

20 januari 2023
In dit bericht:
Translate »