De Amerikaanse Shannon Lay nam op haar 13de een gitaar ter hand, en vier jaar later speelde ze als lead-gitarist in de band Feel the Facts, dat later in Feels werd veranderd. Na een mix van postpunk en haar rustige kant als singer-songwriter op een akoestische gitaar, kiest ze nu voor het laatste. Met Geist brengt ze alweer haar vijfde solo-album uit. Vorig jaar verliet ze Feels om haar aandacht volledig op haar solo-carrière te richten, al heeft ze nog wel een aandeel in de Ty Segalls Freedom band.

Het album kent een prachtige mix van een jaren ’60 sound en de hedendaagse singer-songwriter songs. Ze geeft met ‘Rare To Wake’ en ‘A Thread To Find’ haar visitekaartje af. De sound doet erg denken aan de songs van Suzanne Vega. Het getokkel, een strijkertje hier en daar, en een delay op de zang alsof er twee mensen tegelijk zingen. Een soort van minikoor met een aangename, rustgevende sound.
Dit album is heel wat anders dan de postpunk die ze met haar bands produceert. Haar postpunk voorkomen zou je dan ook niet moeten beletten om dit album te gaan beluisteren. Deze folk-kant past haar goed.

Met ‘Late Night’ weten we waar haar liefde voor deze mix van folk en postpunk vandaan komt. Het nummer is een cover van een song op het eerste solo-album van Syd Barrett, de voormalige Pink Floyd zanger.

Het album van de hiermee nog onbekende Shannon Lay is dan ook een prettige verrassing!  Voor de singer-songwriter liefhebbers zeker eentje om te gaan beluisteren. 

17 oktober 2021
In dit bericht:
Translate »