Als we Shadwick Wilde noemen zal deze waarschijnlijk in één adem genoemd worden met de Amerikaanse Alt Country band Quiet Hollers die tussen 2013 en 2022 een viertal albums uitbrachten die lovende kritieken konden rekenen. Tijdens de pandemie schreef hij voldoende materiaal voor het laatste album met zijn band maar ook voldoende muziek die hij als soloartiest wilde uitbrengen. Forever Home is de titel van dit album dat, los van enkele eerder uitgebrachte demo’s, eigenlijk zijn solodebuut betekent.

 

Fraai akoestisch gitaarspel

Wilde is een muzikale globetrotter met Nederlandse roots en groeide op in San Francisco, Havana maar woonde ook enkele jaren in Amsterdam. Later nestelde hij zich definitief in Louisville, Kentucky, en via diverse bandjes vond hij dus zijn weg richting Quiet Hollers én zijn werk als singer/songwriter. Voor dit debuut kiest hij een persoonlijke benadering waarbij Folk de basis vormt en waar hij de samenwerking zocht met Ken Coomer (Wilco/Uncle Tupelo) en enkele sessiemuzikanten waarbij de Nederlander Diederik van Wassenaar (strijkers) een opvallende naam is. Met mooi fingerpickin’ gitaarspel in openingstrack ‘Easy Rider’ maken we dus kennis met dit nieuwe geluid van de Amerikaan. Na een minuut valt er een tweede stem in en zo ontwikkelt zich een fraai, ingetogen nummer dat een hele prettige vibe kent. Die lijn trekt hij door met het ontspannen ‘Gardener’s Blues’ en na dit eerste is het inderdaad duidelijk dat hij met Forever Home voor een totaal andere muzikale benadering kiest dan datgene dat hij met Quiet Hollers uitbracht.

 

Smaakvolle composities en fraaie melodielijnen

De Amerikaan legt de lat best hoog voor zichzelf. Enerzijds innemend en vanuit een positieve gedachte maar anderzijds wil hij ook niet de ogen sluiten voor het feit dat het niet goed gaat met moeder aarde. Die balans probeert hij in tien smaakvolle liedjes terug te vinden die hij muzikaal duidelijk door het Folk en Roots-genre vorm geeft. Het album klinkt uitgebalanceerd en we kunnen Shadwick nergens betrappen op diepe treurnis of diepgewortelde negativiteit. Het wat donkere ‘Without You’ en ‘Dark Hours’ zijn de twee meest melancholisch klinkende nummers maar juist die zorgen voor het juiste evenwicht en stuwen dit album wel naar een hoger niveau. Zoals gezegd is Shadwick gezegend met een mooie, warme stem maar de man is ook nog multi-instrumentalist en we horen hem dan ook diverse andere instrumenten bespelen.

 

Een ode aan vrouw en dochter

Op het Folky ‘Lonesome Road’, waar hij zichzelf op de akoestische gitaar begeleidt en waar de strijkers versterkend werken, hoor je dat hij als één is met zijn gitaar. Het gevoelige en innemende ‘Two Girls With Hazel Eyes’ is zijn ode aan vrouw en dochter en het vlotlopende, soepele en vrolijke ‘Better Version Of You’ met blazers is zo’n nummer dat je niet meer uit je hoofd krijgt. Dan is er nog het bluesy en wiegende ‘Please Love Me (I’m Drowning)’ en het met Country doorspekte titelnummer waarmee het album wordt afgesloten. Ook hier kiest Wilde voor een rustige melodielijn maar wordt het karaktervolle nummer gevormd door fraai gitaarspel en wat rijker instrumentarium. Forever Home is een meer dan verdienstelijk debuut geworden waarmee Wilde een nieuwe muzikale weg in slaat. Hij kleurt nergens echt buiten de lijntjes en het wordt nergens echt spannend maar het is wel een heel fijn luisteralbum geworden dat je na elke luisterbeurt meer gaat waarderen. Veel luisterplezier!

 

NL tour Shadwick Wilde oktober 2023
26 oktober – Cacaofabriek Helmond
27 oktober – Concerto Amsterdam (instore ’s middags)
27 oktober – Songwriter’s Guild, PX Volendam
28 oktober – ROOTZZ, Mezz Breda
29 oktober – Grenswerk Venlo

 

 

 

30 september 2023
In dit bericht:
Translate »