KALAK is het derde album van de wereldreiziger Sarathy Korwar. Geboren in de VS, opgegroeid in India en nu woonachtig in Londen. Korwar leerde al op voege leeftijd de Tabla, een Hindoestaans ritme-instrument dat bestaat uit enkele trommels, te bespelen en ook op KALAK neemt dit instrument een prominente rol in.

 

Een soort van protestalbum

Voor dit album krijgt hij de hulp van producer Photay, waarvan het alom bekend is dat hij een grote affectie voor elektronische muziek heeft en dat is dan ook duidelijk hoorbaar. Maar het is toch vooral Korwar zelf met zijn percussie en Tamar Osborn op saxofoon en fluit die duidelijk de aandacht naar zich toe trekken. Het zijn vooral bruisende nummers die vaak een improviserend karakter hebben met een dynamiek die onmiskenbaar Aziatische invloeden herbergt. Het album begint met ’A Recipe To Cure Historical Amnesia’, een spoken lyric waaruit al blijkt dat KALAK een soort van protestalbum is, maar dan vrijwel zonder tekst. Wel valt dit af te leiden uit de gekozen songtitels zoals ‘Utopia Is A Colonial Project’ of ‘The Past Is Not Only Behind Us, But Ahead Of Us’.

 

Wereldvreemde melodielijnen

Eén van de meest aansprekende nummers is waarschijnlijk ‘Remember Begum Rokheya’, een muzikale hommage aan de Bengaalse feministische auteur. Hypnotiserende percussie, dansende synths, Osborn op fluit en wat gezongen klanken zorgen voor een bijzondere luisterervaring van wat waarschijnlijk een protestlied is; een typering die op het gehele album van toepassing is. Het is vooral de soms atypische samenhang van instrumentatie, de wereldvreemde melodielijnen met stuwende beats en raadselachtige synths die KALAK tot een bijzondere luisterervaring maken. Naast de al eerder genoemde titels is ook ‘Remember Circles Are Better Than Lines’ één van de meest aansprekende tracks; de blend van sprookjesachtige percussie, een alom aanwezig en vervreemdende fluit, dansende synths en een beat zorgen voor een bijzonder nummer om bij weg te dromen waarbij altijd wel een haakje aanwezig is naar de Aziatische muziek. Veel luisterplezier!

  

22 november 2022
In dit bericht:
Translate »