RY X – Blood Moon


De Australische singer-songwriter Ray Cuming gaat over de wereld onder zijn artiestennaam RY X. De man werd de eerste artiest dat tekende bij het Zweedse Dumont Dumont label, maar is inmiddels vertrokken naar Infectious. Na het succesvolle Dawn en Unfurl album is het vierde album Blood Moon verschenen. Afgelopen week presenteerde de man live het album in TivoliVredenburg te Utrecht.

De man is  eigenlijk een alleskunnen, maar vooral producer. Hij weet het album met alle beats, muzikale invulling zingt de man licht en gelaagd zijn songs in. Hij past in het rijtje van Olafur Arnalds, Tame Impala en Asgeir  die de ingetogen popsound weten te bewerken tot een nieuwe indie sound dat erg populair is geworden.

Ook dit keer weet RY X de hypnotiserende droompop te brengen en start  het album sfeervol met het ‘Let You Go’. De verhalen zijn persoonlijker dan op zijn voorgaande albums. Met ‘Colourblind’ weet hij zijn collega Olafur Arnalds te strikken om de vocalen tot een mooi geheel koor te maken. Het is dan ook een van de mooie songs van het album. Net als ‘Your Love’  dat pakkend is en hitgevoelig is. Het gevoelige ’Spiral’ met de percussies is gevoelig en zit mooi inelkaar.

Met ‘Dark Room Dancing’ en ‘Hurt’ weet de man een ander licht op een relatiebreuk te geven dan wat we vooral in de lichte popsongs kennen. Dat maakt wellicht dat dit ook een stapje verder gaat en een hoger level kent dan de mainstream songs. 

28 augustus 2022
In dit bericht:
Translate »