De Amerikaanse singer-songwriter Ron Gallo weet met songs buiten de kaders te zetten. Met Heavy Meta, Stardust Birthday Party en Peacemeal horen we al een knipoog in de titels van de voorgaande albums. Het nieuwe verhaal van Ron van den Bergh heet Foreground Music.

Het album kent ook dit keer een buitensporig alternatief indie geluid dat doet denken aan een mix van The Birthday Party meets de hip hopscene.
Het opent heftig met de ‘Entitled Man’ en het titelstuk ‘Foreground Music’. Met uitspattingen in het gitaarwerk is er ook een lekker doorlopend drums en bas ritme dat alles bij elkaar houdt. Met het dansbare ‘At Least I’m Dancing’ weet hij een vorm te vinden om maar niet te hoeven dansen op een dance georiënteerd nummer. Na deze beproeving is het even bijkomen met de lekkere songs ‘Vanity March’ en ‘Yucca Valley Marshalls’. Het zijn de songs die gemakkelijker in het gehoor klinken waardoor Gallo een breder publiek kan pakken. Gallo houdt dit vast met de popsongs ‘San Benedetto’, ‘Big Truck Energy’ en ‘Can My Flowers Even Grow Here?’. Het zijn dan ook heerlijke popsongs waarbij je je gaat afvragen of hij niet een volledig album met deze songs kan produceren.

Ron Gallo weet een divers album te produceren, met het gevaar dat je wellicht altijd songs gaat skippen. Anderzijds is het album voor elk wat wils, van stevige alternative rock a la Pixies tot mee zwijmel pop.

5 maart 2023
In dit bericht:
Translate »