Voor veel mensen werd het uitkijken naar een nieuw album van Rolling Stones vandaag beloond. Het nieuwe album Hackney Diamonds gaat over de scherven van de rellen in de wijk Hackney te Londen.

Blues and Rock n Roll

Dat de grootste rock and roll band in 2016 met een blues plaat vol covers kwam was niet onverwacht. Er zijn meerdere rockbands die in hun herfstdagen de blues zoeken. Het was een prima plaat maar zat een Stones liefhebber hier op te wachten? Het album Bigger Bang komt inmiddels toch alweer uit 2005.

Inmiddels zijn de heren 15 jaar ouder en is er veel gebeurd. Naast een blues album, diverse live albums en het overlijden van Charlie Watts brengt ook wat met zich mee. Inmiddels zijn de heren rondom de 80 jaar en kunnen we ze gerust de dino’s van de rock and roll noemen.

Met ‘Angry’ als eerste single zijn de eerste reacties gemengd. Meer van het zelfde of toch iets anders.
De promomachine werkt optimaal en nu het album er is moeten we concluderen dat de single een tipje van de sluier van een goed album was.

Andrew Watt

Wanneer de jonge producer Andrew Whatt na Justin Bieber met Glenn Hughes en Jason Bonham California Breed een album maakt werd zijn naam in de rockwereld gevestigd. Hij produceert Ozzy Osbourne’s album  Ordinary Man en Eddie Vedder’s Earthlng. Iggy Pop schuift aan om zijn Every Loser door hem te laten produceren wat voor the Stones belangrijk genoeg was om hem voor dit album te vragen. Watt schrijft de mee aan de stevige songs van het album.  Al blijft Don Was de producer met de eindverantwoordelijkheid.

Vele gasten

Het geluid is er ook naar. Wat te denken van de snerpende gitaarsolo van ‘Whole Wide World’ en de rocksound met Paul McCartney op te zoeken.
Niks geen Beatles of the Stones meer, maar aan het eind van hun leven rocken ze samen alsof hun leven er vanaf hangt. De herkenbare 60/70 sound komt te rug op ‘Dreamy Skies’ en ‘Get Close’, ft Elton John.
De funkypop van de huidige tijd horen we in ‘Mess It Up’, met Charlie Watts op drums en de ruim 7 minuten durende blues van  ‘Sweet Sounds of Heaven’ met Lady Gaga en Stevie Wonder zijn prima songs waarbij er een brug geslagen wordt tussen het heden en begin periode van de Rolling Stones.
Dan is het toch weer mooi dat de oude drang naar de blues terug komt en sluit de band het album met ‘Rolling Stones Blues.’

Watts is tevens nog te horen op ‘Live By The Sword’ waarna Steve Jones het overneemt. Bassist Darryl Jones is nog steeds  de stand-in bassist al is Bill Wyman ook te horen op ‘Live By The Sword’.

Het was de moeite waard om zo lang te wachten en de Rolling Stones weten nu wel een lekker rock album te brengen.

20 oktober 2023
In dit bericht:
Translate »