In aanloop naar de twee concerten van Rammstein in het Stadspark van Groningen, was er genoeg om te doen. Allereerst de beschuldigingen van seksueel wangedrag richting zanger Till Lindemann. Op de tweede plaats waren er verschillende milieu-organisaties die de concerten tegen wilden houden. Het was daarom op de dag zelf nog de vraag of het überhaupt door zou gaan. Enkele uren voor aanvang werd bekend dat de concerten definitief door zouden gaan. In eerste instantie zou ik met mijn man gaan, maar die moest helaas verstek laten gaan. In plaats daarvan ben ik gezellig met een collega naar de eerste van de twee concerten gegaan.

Ik ben nooit eerder in het Stadspark geweest, maar ik vind het een mooie en overzichtelijke locatie. Het weer hielp ook mee. Niet koud, maar ook zeker niet te warm. Vorig jaar (Goffertpark Nijmegen) had ik kaartjes voor de Feuerzone. Hele toffe ervaring. De Feuerzone was dit jaar niet gelukt, maar vanaf de tribune hadden we ook mooi overzicht.

Net als bij ieder geval de twee voorgaande tours stond pianoduo Abélard in het voorprogramma. Zij spelen pianocovers van Rammstein nummers. Eerlijk gezegd begrijp ik niet heel goed wat maakt dat zij nog steeds in het voorprogramma staan. Ik heb geen enkele keer het publiek enthousiast zien reageren. Na tien nummers was het klaar.

Daarna is het de beurt aan Rammstein die met veel enthousiasme van het publiek wordt onthaald. De sfeer zit er gelijk goed in. We krijgen een uitgebreide setlist van ruim twintig nummers met een deel dezelfde nummers als de vorige twee tours, maar ook wat nieuwe toevoegingen. Mede door het vorig jaar uitgebrachte album Zeit, maar er zijn ook andere oudere nummers te horen.

Rammstein doet wat je van ze verwacht, maar het verveelt mij in ieder geval nooit. De show is spectaculair. Lindemann is goed bij stem en de rest van de band speelt heel strak. Heerlijk Ramm-werk (yes, pun intended).

Ik was benieuwd of de beschuldigingen richting Lindemann nog invloed zouden hebben op de sfeer. Zelf heb ik dit in ieder geval niet gemerkt aan het publiek. Los van wat het strafrechtelijk onderzoek straks zal uitwijzen, zal het sowieso ook zwaar zijn voor de rest van de band. Dit is mijn invulling, maar ik meende aan de band te merken dat ze dit echt samen te willen doorstaan. De tijd zal uitwijzen wat er gaat gebeuren en welke invloed het zal hebben op de toekomst van de band. Dit concert was in ieder geval fantastisch en genieten.

Setlist

Intro (op band): Music fort he royal fireworks (van Georg Frideric Handel)

1. Rammlied
2. Links 2-3-4
3. Bestrafe mich
4. Giftig
5. Sehnsucht
6. Mein herz brennt
7. Puppe
8. Angst
9. Zeit
Deutschland (remix door Richard Z. Kruspe)
10. Deutschland
11. Radio
12. Mein teil
13. Du hast
14. Sonne

Encore 1:
15. Engel (pianoversie met Abélard)
16. Ausländer
17. Du riechst so gut
18. Ohne dich

Encore 2:
19. Rammstein
20. Ich will
21. Adieu
Outro (op band): Sonne (pianoversie), Haifisch (Haiswing remix door Olsen Involtini) en Zeit (pianoversie)

 

9 juli 2023
In dit bericht:
Translate »