De Zeeuwse band Racoon kennen we vooral van de hits ‘Love You More’ en ‘No Mercy’, Het herkenbare gitaar getokkel van Dennis Huige klinkt als muziek in de oren. Na hun hardrock periode ging men eigen liedjes schrijven en met succes. Wanneer in 2012 de film Alles Is Familie een nummer nodig had, schreef Racoon het liedje Oceaan. Nederlandstalig. Het was wat onwennig maar het voelde goed. Nu is er een volledig Nederlandstalig album, net zo verrassend en even mooi.

Het zijn de vaste ingrediënten die we van Racoon kennen. Qua muzikale invulling is er niet zoveel veranderd als in hun Engelstalige albums. Toch zitten er nu meer strijkers in de songs om het allemaal wat meeslepender te maken. Dat de band tot het beter Nederlandstalige acts behoord halen we uit de wijze van de teksten. Bart van der Weide weet op deze plaat de songs een mooi filmisch beeld te geven. ‘De Held en de Lul’,  ‘We Willen Meer Meneer’ en ‘Laat Mij Maar Blind’ zijn gaan wat dieper van inhoud dan vele platte teksten die we voorbij horen komen. Mannen dingen komen op dit album regelmatig terug en niet alleen in ‘De Echte Vent’ en ‘Historie van een Man’.

Misschien voelde de band zich wat ‘Uit Evenwicht’ in het Nederlandstalige repertoire, maar dat is nu wel anders en is de balans gevonden. Het Is ‘Al Laat Toch’ is dan ook een mooie single die Racoon op een voetstuk zet en een mooi visitekaartje is voor het album. 

4 oktober 2021
In dit bericht:
Translate »