Op ESNS 2023 gaf de Amsterdamse formatie POM met een strakke set hun visitekaartje af. Twee jaar geleden was er al de EP Lately en in aanloop naar het echte debuutalbum We Were Girls Together dat vorige week uitkwam werden er al wat singles op ons losgelaten. Tussendoor werden ze ook nog als 3voor12 Talent betiteld. Kortom, nieuwsgierigheid alom!

 

Slimme opbouw van album

Wat meteen opvalt is de rol van zangeres Liza Kim van As, overigens zonder enig ander bandlid tekort te doen. Los van de gitaarriffs, het drumwerk en de fuzzy klinkende gitaren is het de stem Liza Kim die de spreekwoordelijke olie van de machine is. De Amsterdamse formatie toont zich zelfverzekerd met een aanstekelijk mix van Indierock, Gitaarpop en wat Postpunkinlvloeden, waarbij vloeiende melodielijnen de basis vormen. Toch opent de band met ‘A Burning House’ wat voorzichtig; alsof ze ons even willen laten wennen en het als opmaat moet dienen voor het vervolg. Met ‘Sorry’ wordt het tempo en het energieniveau al wat opgeschroefd en vervolgens is er de herkenning bij de al eerder uitgebrachte energieke single ‘Together We Go’.

 

Verdienstelijk debuut

Dat energieniveau weet het vijftal goed vast te houden. Strakke riffs kenmerken de andere single, Exoskeleton’, ‘Red Dress’ wordt nog wat vetter neergezet en ook het hoekige ‘Run’ schreeuwt om live gespeeld te worden. Zo klinkt POM heerlijk onbevangen en soms wat ongepolijst, hetgeen juist ook de charme is van deze Nederlandse band die echt de stap naar voren durft te maken. Dat de band al wat vlieguren heeft gemaakt merk je bij nummers als ‘Bella Fever’ en ‘Cool Girl’ en bij uitstek bij de derde single van het album, ‘Bittersweet’; waarschijnlijk het meest uitgebalanceerde nummer van We Were Girls Together. Dat de band echt een volwaardig af wilde leveren bewijzen ze definitief met de afsluiter ‘Enjoy’. Het meest rustige nummer, noem het een ballad, zorgt voor het ontbrekende puzzelstukje waarbij het fijn dag- of wegdromen is. We Were Girls Together is een geslaagd debuut dat veel meer is dan een samenraapsel van singles; het is juist een evenwichtig album geworden en een voorbode dat POM een blijvertje is. Veel luisterplezier!

 

 

 

22 november 2023
In dit bericht:
Translate »