Wanneer de Amerikaanse alternatieve rockband The Pixies met Surfer Rosa in 1988 het publiek wist te verrassen, was de opvolger Doolittle al een schot in de roos. De omarming van de alternatieve indie rockers werd met het succes van R.E.M. kracht bijgezet. Toch was Frank Black een eigenzinnige man en wist hij toch een ander unieke twist aan de songs te brengen. In 1991 was de liefde in de band op en ging de man op het solopad. Kortom een invloedrijke act.

Inmiddels is het vertrouwde gitaargeluid met de diepe bas alweer 8 jaar terug. Wanneer de band de grote rock diversiteit in het openingsnummer ‘Nomatterday weet te stoppen klinkt het 8ste album van de band al veelbelovend.

Met heerlijke rocksongs als ‘Dregs of the Wine’ waar de discussie van het nummer ‘You Really Got Me’ van The Kinks of VanHalen  aan bod komt, of het lichte en gemakkelijk meezingende ‘Haunted House’ met een scary tekst voorbij komt is het duidelijk dat dit wel een van de betere albums van 2022 gaat worden. Het mag dan allemaal wel in de bekende stijl van the Pixies zijn, toch klinkt het allemaal gemakkelijk in het gehoor en is de indierock voor het grote publiek gemaakt.

Door het gehele album hoor je verwijzingen naar diverse songs uit het verleden en met ‘The Lord Has Come Back Today’ weet de band popsong tussen het geheel te brengen, dat bijna doorloopt in het ‘Thunder and Lightning’.

Het geeft aan dat dit album een lichter album is dat hun voorgangers. Al is dit misschien ook de label dingetje. Met de single ‘There is a Moon On’ weet de band even lekker de rauwe gitaren in te zetten, en blijft het pakkend met de achtergrond vocalen. Al weet Black nog steeds heerlijke teksten uit te spreken waarvan je denkt, waar heeft hij gezeten. Zoals in het ‘Pagan Man’, dat overigens erg doet denken aan een song van Neil Young, inclusief het fluitend momentje. Doggerel is een dan ook een van de meest verrassende albums van dit jaar.

Pixies zijn het komend jaar in Nederland en wel op:

  • 03/03/23 – Oosterpoort, Groningen
  • 04/03/23 – Amare, Den Haag
  • 05/03/23 – TivoliVredenburg, Utrecht 

4 oktober 2022
In dit bericht:
Translate »