Pink Mountaintops – Peacock Pools


We kennen Stephen McBean natuurlijk als de frontman van de Rockformatie Black Mountain. Toch heeft de geboren Canadees er nog een soort van “side-kick” naast; zijn project Pink Mountaintops waarvoor hij steeds weer een andere bezetting van zijn band zoekt.

Muzikanten waren nu wel beschikbaar

Op dit moment tourt hij met een gelegenheidsband als Pink Mountaintops door Canada want gelukkig zijn ook in Canada de maatregelen omtrent Covid sterk verminderd. Acht jaar na zijn vorige album Get Back uit 2014 is daar ineens dan dat nieuwe album Peacock Pools, het soloproject waar Stephen McBean zijn creativiteit zo nu en dan maar eigenlijk te weinig op loslaat. Soms vallen dingen op zijn plek want vanwege Covid was niet alleen de vrijheid van McBean beperkt, de hele wereld had last van de maatregelen. Als prettige bijkomstigheid betekende dit ook dat er een aantal muzikanten waar hij al langer mee wilde werken nu wel beschikbaar waren. Zo kon het gebeuren dat hij in LA met muzikanten als drummer Ryan Jewell (o.a Riley Walker) en pianist Joshua Wells (o.a. Destroyer) aan dit nieuwe album kon werken.

Psychedelisch karakter

Als je zoveel creatieve vrijheid en tijd hebt ligt het gevaar op de loer dat de nummers alle kanten opvliegen. Waarschijnlijk is dat op Peacock Pools ook het geval maar dan wel zonder onsamenhangend te worden en waarbij het psychedelische element altijd aanwezig is. Hij opent sterk en stevig met de cover ‘Nervous Breakdown’ die veel post-punk elementen bevat. Verrassend is ‘Blazing Eye’ waar de Canadees zwaar dreunende Eletropop als basis gebuikt en ook bij ‘Shake The Dust’ kiest McBean een pad dat hij volgens ons nog nooit heeft bewandeld. Vervolgens haalt hij met een directe linkse snoeihard uit met het punk-trash achtige ‘All This Death Is Killing Me’ dat qua geluid weer totaal niet te linken is aan het melodieuze ‘Lady Inverted Cross’. Met een dergelijke diversiteit blijf je in ieder geval alert. Met ‘Nikki Go Sudden’ is er een ode aan de op 49-jarige leeftijd overleden Nikki Sudden en ook het psychedelische ‘You Still Around?’, dat herinneringen aan Bowie oproept, is een bijzondere track. Het wat ingetogen ‘Song For Amy’ is de terechte afsluiter en misschien wel het beste nummer op Peacock Pools. Misschien nog één weetje; de albumtitel is ontleend aan het stadje Arcadia in California dat als het ware een “plaag” aan pauwen heeft. Veel luisterplezier. 

23 mei 2022
In dit bericht:
Translate »