Pete Mancini – Killing The Old Ways


Bij de naam Pete Mancini gaan waarschijnlijk niet meteen belletjes rinkelen. Toch was deze singer/songwriter, afkomstig uit New York, jarenlang de belangrijkste songschrijver van de Rockgroep Butchers Blind uit Long Island.  In 2017 was daar met Foothill Freeway zijn solodebuut waarmee hij zijn muzikale horizon al wat verbreedde en in 2019 was daar de vooral in de VS succesvolle opvolger Flying First Class. Met Killing The Old Ways is levert de maatschappelijk kritische Amerikaan alweer zijn derde album af.

Ideaal voor een roadtrip

Killing The Old Ways kent tien songs die zich ergens op het snijvlak van Americana, Roots en Countryrock bevinden, waarbij het gevoel van nostalgie en melancholie altijd op de loer ligt. Want het duurt niet lang nadat we de eerste noten van opener en ballad ‘Standing In The Shadows’ horen voordat er een koor invalt en de melancholie als het ware voelbaar is. Vervolgens is daar met ‘Old Television’ een fijn Southern Rock-nummer met volop ruimte voor gitaren en de vergelijking met muziek van Tom Petty ligt op de loer. Sterker, zelfs zijn stem heeft hier de nodige overeenkomsten. Met ‘Patchwork’, een Altcountry-achtige track, schroeft hij door de roffelende drums en de pedal steel het tempo nog wat omhoog en dit is een perfecte track om tijdens een roadtrip ergens in een desolaat landschap uit je speakers te horen.

Drive-By Tuckers

Voor dit album reisde hij af naar de Dial Back Sound Studio van Matt Patton, naast producer ook de bassist van de Drive-By Tuckers. Patton zorgt met Bronson Tew voor de ritmesessie en Mancini bespeelt naast de elektrische en akoestische gitaar ook de Wurlitzer. Met het intieme ‘High Rise Serenade’ keert Mancini terug naar de basis en fidlle en pedal steel zorgen voor het mistroostige karakter. Een ander moment van bezinning is de ballad ‘Don’t Ask (If You Don’t Want To Know)’. Die eerder genoemde fiddle is ook prominent aanwezig op de wat stevigere titelsong waar Llana Schaefer voor de mooie harmonieën zorgt. En zo bewijst Mancini wederom een zeer gevarieerde plaat af te kunnen leveren want bij ‘Horse & Sparrow’ toont de Amerikaan zijn spierballen en laat zijn gitaren spreken. Met de sterke blues ballad ‘Flyover States’, met fraai toetsenwerk van Jay Gonzalez, sluit Mancini het album af. Een van de betere Southern-Rock platen van dit muzikale jaar is een gepaste omschrijving van Killing The Old Ways waarbij Pete Mancini wederom zijn talent toont. 

21 mei 2022
In dit bericht:
Translate »