Big Love Blanket is het debuutalbum van de Nederlandse formatie Personal Trainer, het muzikale project van Willem Smit. Het album is al enige tijd uit maar was aan de aandacht van onze redactie ontsnapt. Onterecht en gelukkig werden we tijdig geattendeerd op deze prima release van Nederlandse bodem.

 

“Hymne”

We kennen Willem Smit natuurlijk al vanuit zijn rol in Canshaker Pi maar dit is het debuutalbum met zijn eigen band. Hij schreef alles zelf en met behulp van een aantal bevriende muzikanten is dit album tot stand gekomen. Smit zingt de eerste zinnen van de korte titelsong a-capella voordat zijn medemuzikanten hem vergezellen en de band zich als het ware aan ons als luisterpubliek voorstelt. Vervolgens is daar ‘The Lazer’, een nummer dat door de jaren heen in verschillende uitvoeringen hoorbaar is maar deze vinnige, springerige versie zorgt dat je op je que vieve bent. Zelf zegt Smit hierover: The Lazer” was een van de eerste nummers die we ooit samen met een band hebben geschreven. Voor mij voelde “The Lazer” altijd als mijn grote Personal Trainer-hymne. Vroeger hadden we een wisselende line-upsituatie waarin ik niet veel wilde repeteren, dus ik wilde nummers maken die heel gemakkelijk te spelen waren. “Kun je een A-akkoord en een D-akkoord spelen? Wil je in mijn band zitten?” was de sfeer. En dat is “The Lazer”.

 

Te zien en horen op de komende festivals

Vervolgens trakteert Personal Trainer, wie verzint een dergelijke bandnaam?, ons met een aanstekelijke mix van muzikale stijlen. ‘Rug Busters’, met een “verhalende” Smit, heeft een jaren ’70 vibe, ‘Key Of Ego’ is een fraai stukje dansbare Indierock met een wat ruw klinkende gitaar en ‘Former Puppy’ is een fijne Lo-Fi achtige rocksong geworden. Zo bewijst Personal Trainer dat het niet in één muzikaal hoekje geplaatst kan worden en zijn er steeds nieuwe wendingen. Soms wordt Big Love Blanket best spannend zoals met ‘Milk’ dat een bijzondere gelaagdheid kent, knap opgebouwd wordt en zelfs een wat Beatlesque karakter heeft meegekregen. Aan de andere kant is er dan weer een amper één minuut durende track ‘The Money Department’ dat afgesloten wordt met het Nederlandstalige zinnetje “En Met Extra Voordeel….”. Even simpel als doeltreffend is de afsluiter ‘Vaalserberg Hero’; op een ogenschijnlijke eenvoudige melodie wordt het nummer gaandeweg knap opgebouwd en samen met ‘The Lazer’ vormt dit nummer het creatieve hart van het album. Personal Trainer is het komend jaar op diverse festivals te bewonderen en dat is precies het podium waar deze band thuis hoort. Veel luisterplezier!

 

27 februari 2023
In dit bericht:
Translate »