Pale Waves – Unwanted


Unwanted is de titel van het nieuwe muzikale hoofdstuk van de uit Manchester afkomstige band Pale Waves. De Britse Pop-Punkband geformeerd rond frontvrouw Heather Baron-Gracie deelt met dit nieuwe album een rechtse directe uit nadat Who Am I? niet zo goed ontvangen werd.

Buiten de maatschappij

Het is geen geheim dat Heather een LGBTQIA-gemeenschap voorvechter is en Unwanted is dan ook een regelrechte verwijzing naar al die fans en mensen die zich op basis van hun geaardheid als het ware buiten de maatschappij geplaatst voelen. In een onlangs gegeven interview in NME vertelde ze: “Almost everyone has felt like they don’t belong, or has been made to feel like they’re not good enough. That’s a consistent theme that I’m seeing from our fans – that their family doesn’t approve of them, or their friends have disowned them because they’ve come out. So Unwanted had to be honest, provocative and loud. Not only thematically, but in the music as well.” Het is dan ook niet vreemd dat de stevige titelsong dit thema centraal stelt als we Heather “Yeah, you’re so good / At making me feel like nothing / Making me feel unwanted” horen zingen.

Snijvlak van Indie/Pop en Punk

Pale Waves werd na de release van hun debuutalbum My Mind Makes Noises (2018) de hemel in geprezen maar de opvolger werd een stuk minder goed ontvangen. Voor Unwanted werd de hulp ingeroepen van producer Zakk Cervini (o.a. Blink-182) en het resultaat is een wat meer Amerikaans klinkende plaat die op het snijvlak van Pop/Indie en Punk balanceert.  De band uit Manchester vliegt met de vooruitgesnelde single ‘Lies’ uit de startblokken en ontneemt ons de adem. ‘Jealousy‘ krijgt een “smoel” door stevige gitaarriffs, ‘Only Problem’ schuurt tegen Punk aan en bij nummers als ‘You’re So Vain’ en ‘Alone’ komt er een ongekende energie los. Meest bijzondere en persoonlijk nummer is waarschijnlijk ‘The Hard Way’; een stukje reflectie van Heather als tijdens haar jeugd een vriendin zelfmoord pleegt (“You left us too soon / Such pain they put you through / Only felt safe in your room, needed someone to turn to / A delicate flower / They took all your power /And got in your head before you could even bloom”)

Creativiteit

Op Unwanted bewijst Heather met haar bandleden ook uit een ander vaatje te kunnen tappen dan alleen het gaspedaal in te trappen. ‘Without You’ straalt nog steeds kracht uit maar dan wel verpakt in een ballad en het zeer ingetogen ‘Numb’ waar Heather zichzelf op gitaar begeleid is hét rustpunt van Unwanted. Ronduit fraai is de afsluiter ‘So Sick (Of Missing You)’ dat gedurende de drie minuten de nodige verrassingen en creativiteit oplevert. Het is vooral bij de uptempo nummers dat een vergelijking met Avril Lavagne op de loer ligt zoals bij ‘Act My Age’ waarbij het recht-toe-recht-aan principe niet altijd terzijde wordt gelegd. Unwanted is een sterk derde album geworden waarbij Heather samen met haar bandleden de scherpte terug heeft en die zowel muzikaal als tekstueel goed in elkaar steekt. Veel luisterplezier. 

17 augustus 2022
In dit bericht:
Translate »