De Nederlandse band Nits weet al jarenlang mooie albums te maken. Al zijn Henk Hofstede, Rob Kloet en Robert Jan Stips voor het grote publiek bekend van In The Dutch Mountains. De band weet al sinds eind jaren 70 muziek te maken en tegenwoordig is het een van de meest vernieuwende acts van Europa. De band viert dit jaar hun 50 jarige jubileum.

Der afgelopen jaren verschenen diverse EPs die als drieluik de wereld in werd gebracht. ‘Angst’, ‘Knot’ en ‘NEON’ krijgt nu een vervolg met Tree House Fire. Als de kunstenaars van de muziek weten ze nog altijd even goed kwaliteit te brengen en grenzen over te gaan.

Een album waarin we de moderne NITS herkennen. Een droom pop dat sluimerend en intens is. Met de herkenbare beeldende teksten. De kracht van Hofstede is dat hij als het ware schilderijen maakt van zijn composities en teksten. ‘Big Brown Building Burning’ waar een fiets in voorbij komt. Of het openingsnummer ‘Month of May’ waarbij de sfeer van de Nits direct herkenbaar wordt neergezet.  Het was de maand waarbij twee jaar geleden hun studio was afgebrand en men hier rond wandelt. De instrumenten en souvenirs in delen van as en brandmerken in een ruimte waar de creatieve gedachten tot een product kwamen.
The Bird kent eveneens een het verhaal. Bekeken vanuit zijn perspectief en in The Tree ziet hij alles voorbij komen.

Met ‘Attic’ wordt het al even spannend. Zoals Nits dit kleur kan geven. Het is de hypnotiserende sfeer van de drums met de diepe basklanken dat de spanning geeft met de diversiteit aan klanken die in het nummer voorbij komen.

Tree House Fire is een verhaal dat men terugbrengt in de tijd waar men in een nacht alles verloor. Het gaf Nits de inspiratie voor dit album. Terugkijken naar toen, de observatie en de conclusie dat alleen de boom er nog staat, met de vogel die alles heeft gezien.
De metafoor dat de band door de jaren alles heeft gezien en beleefd en terug kijkt op wat er is overgebleven. Het maakt dat Nits de komende tijd in Europa is te zien.

NIT50 Tour – 2024  

21 februari – Goirle – Jan van Besouw (NL) – TICKETS
7 maart – Strasbourg – La Laiterie (FR) TICKETS
9 maart – Zurich – Volkshaus (CH) – TICKETS
15 maart – Antwerpen – Roma (BE) – TICKETS
16 maart – Soignies – Centre Culturel (BE) – TICKETS
22 maart – Parijs – Le Trianon (FR) – TICKETS
13 april – Amsterdam – Carré (NL) LAATSTE TICKETS
14 April – Amsterdam – Carré (NL) TICKETS
20 april – Brussel, AB (BE) – SOLD OUT – Wachtlijst hier

19 januari 2024
In dit bericht:
Translate »