Neal Morse weet al jaren met zijn band heerlijke progrock albums te produceren.

Toch haken mensen af door zijn christelijke invloeden die hij op het album zet. Eenmaal hier doorheen luisterend weet je de man en zijn geniale muzikale brein te waarderen. Dat heeft hij al bewezen in zijn band Spock’s Beard en Flying Colors.

Het nieuwe album The Dreamer wordt wederom een project dat in twee delen uitkomt. Het doet denken aan de momentum en Jesus Christ The Exorcist. Dit keer gaat het over Jozef. De Technicolor Dreamcoat is een beroemde musical van Tim Rise en Andrew Lloyd Webber en kent hetzelfde verhaal.

Het verhaal over Jozef

Die droomde dat zijn 10 broers ooit voor hem zouden buigen. Al werd hij door deze broers in de put gegooid en aan Egyptische kooplui wordt verkocht. Eenmaal in Egypte krijgt hij een leidinggevende taak en wordt hij beschuldigd van verleiding van de vrouw van de meester. Het brengt hem naar de gevangenis waar hij weer een leidinggevende taak krijgt. Uiteindelijk adviseerd hij de farao en voorspelt hij de 7 goede en 7 slechte jaren. De hongersnood in de 7 slechte jaren brengt de broers en zijn broertje Benjamin naar Egypte om voedsel te halen. Jozef die zijn broers herkent (en de broers hem niet  beschuldigd de Simeon van  spionage en Benjamin diefstal. Zet ze gevangen. Wanneer Juda alles wil doen om zijn broer Benjamin vrij te krijgen herenigd Jozef de familie en maakt hij zich zelf bekend.
Deze hereniging is de start van een gemeenschap in Egypte, dat door de jaren heen uitgroeit tot een familie wat nu als Israel wordt betiteld.
Het verhaal wordt zowel in de Bijbel als Koran als waarheid beschreven en is identiek. Dat maakt het verhaal bijzonder.

Meesterwerk

Dit als inspiratiebron weet Morse op dit album heerlijk prog songs te produceren. Met samenzang in ‘Liar Liar’ wat doet denken aan Styx. De heerlijke drumpartijen van ‘The Pit’ en ‘Like A Wall’ en gitaarwerk van ‘Slave Boy’ brengen dit concept album tot een meesterwerk.
Zelf neem Morse de teksten van Jozef op zich en weet Ted Leonard (Spock’s beard)  te vinden van Judas, Talon David voor vrouw van de meester Potiphar, Wil Morse voor Simeon en Mark Pogue voor de oude vader Jakob. Kansas zanger Jake Livgren sluit aan als Slave Driver en Theocracy Matt Smith als broeder Ruben.

Je mag er van alles van vinden maar het verhaal en de muziek is een meesterstuk dat zich kan meten aan de musical schrijvers. Het tweede deel zal komend jaar gaan verschijnen.

12 augustus 2023
In dit bericht:
Translate »