De 35-jarige Noorse singer/songwriter Malin Pettersen is terug met een nieuw album. Trouble Finding Words is de titel en op dit nieuwe album weet ze op een subtiele wijze accenten te verleggen naar het geluid van de jaren ’80 en ’90-Pop met hier en daar een knipoog naar R&B.

 

Een muzikale duizendpoot

Malin Helene Pettersen groeide op in een muzikaal gezin en de Amerikaanse muziek had een ongelofelijke aantrekkingskracht op haar.  In 2005 deed ze aan de Noorse versie van Idols maar het zou nog ruim tien jaar duren voordat ze haar debuutalbum, References Pt. 1, uit zou brengen. Voor dit album ontving ze de Spellemannprisen, de Noorse equivalent voor de Grammy, in de categorie “Country” want net zoals The Northern Belle en Darling West is ook Malin één van de exponenten van de Nordicana. Naast solowerk maakte ze ook deel uit van de formatie Lucky Lips, waarmee ze in 2013 namens Noorwegen meedeed aan het Eurovisie Songfestival. Drie jaar na haar laatste album Wildhorse is er nu dus nieuwe muziek en verlegd Malin op een subtiele wijze de accenten naar de Popmuziek uit vervlogen tijden.

 

Samenwerkingen

Bewust of misschien ingegeven uit een stukje onzekerheid vanwege de muzikale koerswijziging vinden we op Trouble Finding Words een aantal samenwerkingen terug. Zo is er bij het soulvolle ‘Crying’ een bijdrage van Stefanos Yowhannes,  horen we Sofie Tollefsbøl van Fieh terug op het met R&B doorspekte “Lost You” en is de pas 17-jarige Bergljot Bjella te horen op de ballad ‘Cry If I Want To’. Bij ‘Life’, waar Beth MacBride de gastrol op zich neemt, gaan de gedachten uit naar de muziek van Haim en deze catchy en uptempo popsong behoort tot één van de beste tracks van dit nieuwe album. Want de verschuiving van Country/Americana naar dat meer jaren ‘80/’90 Popgeluid is duidelijk terug te horen, waarmee de zangeres, actrice én presentatrice haar veelzijdige talent nog maar eens onderschrijft. Opener ‘Entropy’, met een knappe opbouw en een spannende melodielijn, is ijzersterk terwijl ‘What A Start To A Morning’ een lichtvoetig en wat springerige track is. Bij ‘The Sun’ is het de eerste dertig seconden   maar daarna overtuigd Malin ons vocaal weer.

 

Nashville-sound

De titelsong krijgt mede vanwege haar gedempte zang een aangename spanningsboog mee en met ‘Easy On You’ is daar het nummer dat ons echt mee terugneemt naar de jaren ’90. Met het ingetogen ‘Who I Am’ bewijst Malin nog maar eens dat ze over een fraai stemgeluid beschikt en horen we flarden Nashville-sound terug. Op zich is dat niet vreemd want ze voelt zich al jaren thuis in deze muzikale smeltkroes. Bij het laatste nummer ‘I Just Want Your Body (I Don’t Need Your Soul) keert Malin terug naar dat atmosferische geluid dat zo typerend was op haar vorige albums. Deze fraaie akoestische, Folkachtige track weet de zangeres met haar heldere stem “klein” te houden en hier klinkt de Noorse erg kwetsbaar. Trouble Finding Words is qua sound verrassend aangezien Malin Pettersen een nieuwe muzikale weg verkent. Het eigentijds klinkende album is een geslaagd uitstapje en Malin toont haar veelzijdigheid nog maar eens. Veel luisterplezier!

 

 

26 oktober 2023
In dit bericht:
Translate »