Eerder dit jaar is er een boek, ‘Don’t Tell Anybody The Secrets’, over haar leven geschreven. Lucinda Williams (“Lu” voor vrienden) heeft er natuurlijk al een heel muzikaal leven opzitten en na een zware periode is de Queen Of Americana terug met haar 16e! album dat de titel Stories From A Rock N Roll Heart heeft meegekregen.

 

Persoonlijk drama en leed

De afgelopen periode bracht Lucinda nog een serie albums uit die een ode vormden aan muzikale vrienden en helden. Tom Petty en Dylan werden op haar wijze geëerd maar evengoed waren er ook een country- en soultribute. Toch waren de afgelopen jaren meer dan lastig te noemen. Op 17 november 2020 wilde de toen 67-jarige multi-Grammy winnares gaan douchen maar verloor haar evenwicht, viel en haar man Tom Overby belde de ambulance. Achteraf bleek  het om een herseninfarct te  gaan en zou ze een kleine vijf weken in het ziekenhuis verblijven om te herstellen. Naar eigen zeggen was het gelukkig tijdens de lockdown dus kon dit herstel ook in een relatieve luwte en rust plaats vinden. Gitaar spelen is sindsdien lastig maar het werken aan nieuw materiaal werkte helend en zelf zegt ze hierover: “Writing had been part of my rehabilitation / It didn’t occur to me to stop and not do anything”. Samen met haar echtgenoot Tom Overby, vrienden en gastartiesten is er nu dit hagelnieuwe album.

 

Bruce Springsteen en Patti Scialfa

Als de eerste klanken van de stuwende opener ‘Let’s Get The Band  Back Together’ uit de speakers stromen is er meteen de herkenning en de overtuiging dat de Queen Of Americana vocaal helemaal niets aan kracht heeft ingeboet. De stevige rocker krijgt kleur door krachtige gitaarriffs en op de achtergrond wordt Lucinda vocaal bijgestaan door Margo Prine. Vervolgens is daar het iets ingetogenere ‘New York Comeback’, waar we niemand minder dan Bruce Springsteen en Patti Scialfa als gatvocalisten mogen begroeten. De titelsong ‘Rock ’n Roll Heart’ is inderdaad een classic rocksong vol dynamiek. Maar natuurlijk vinden we ook enkele tot in de haarvaten doordringende ballads op Stories From A Rock N Roll Heart want er is vrijwel niemand op deze aardkloot die met haar doorleefde stem dat intense gevoel over kan brengen. Luister maar eens naar ‘Last Call From The Truth’, waar we Lucinda “Going crazy with the sound of my own voice, going crazy if I don’t get out of this house” horen zingen of het meeslepende ‘Hum’s Liquor’. Nog mee “stripped down” is ‘Jukebox’, waar de pedalsteel voor die extra melancholische lading zorgt en waar Angel Olsen nog een vocale bijdrage levert.

 

Muziek overwint alles

Met ‘Stolen Moments’, een nummer dat Lucinda schreef als een ode aan de veel te vroeg overleden Tom Petty, noemen we absoluut één van de hoogtepunten, samen met het broeierige ‘This Is Not My Town’, waar het nomadenbestaan als artiest nog maar eens bezongen wordt. Bij het album is overigens een boekje met alle songteksten bijgevoegd. Maar toch is er één nummer dat waarschijnlijk boven alles uit stijgt en dat is ‘Where The Song Will Find Me’; een innemende ballad waar de fraaie gitaarpartijen als het ware rond die fantastische stem met dat ruwe randje van ”Lu” zweven. De afsluiter van dit nieuwe album is typerend, kenmerkend en alles zeggend; met de powerballad ‘Never Gonna Fade Away’ laat Lucinda Williams nog maar eens horen dat met muziek alles te overwinnen is, ook door haarzelf. Veel luisterplezier!

 

Lucinda Williams staat op 4 maart 2024 in Paradiso

 

5 juli 2023
In dit bericht:
Translate »