De Canadese multi-instrumentalist Loreena McKennitt weet met haar sopraan stem de Keltische klanken prachtig weer te geven. Haar albums zijn al meer dan 14 miljoen keer over de tafel gegaan en haar concerten zijn strak uitverkocht.

Haar meest recente album Lost Souls is alweer bijna 5 jaar geleden. Hiervoor maakte ze tijd om een interview voor te doen. Daarna viel de covid in.
Met Under The Winter’s Moon weet ze een live album te brengen. Het was december vorig jaar dat McKennitt met de Canadese Tom Jackson en acteur Cedric Smith een prachtig kerststuk weet op te voeren. Met songs die de seizoenen weerspiegelen en met hun seizoenen tournee eind het jaar in Ontario belanden.

Dit is een registratie van deze dagen vol klassieke folk. Met een mooie aanloop van de winter op de eerste cd. Het verhaal begint met ene mooie introductie van Tom Jackson die het Sky Woman verhaal voordraagt. Toch wil je graag als start van een cd de muziek horen. Dus dit verhaal kun je overslaan wanneer je het album vaker draait. De mooie songs als ‘Dickens Dubin’ en ‘Let Us The Infant Greetl’ geven de mystiek van het verhaal weer. De harp, fluit en strijkers brengen de sfeer van de kastelen en landlords weer. Het past in deze sfeer dat we overgaan naar het tweede deel, waar het verhaal van ‘A Child Christmas in Wales Part One  tot Six’ wordt verteld. Daar waar ze met ‘Snow’ begint en oude kerstliederen als ‘Human Carol’, via ‘The Holly and the Ivy’ naar het ‘Coventry Carol’ brengt.

Het is een prachtig document geworden met moderne kerstklanken uit de oude tijd. Geen polonaise met Mariah Carey, Bing Crosby of een hiphop Kerst. Maar nu eens een juweeltje met een verhaal dat je van a – z wil volgen. Al wil je ook van deze cd alleen de songs horen.

19 december 2022
In dit bericht:
Translate »