Lizzo – Special


In 2019 was daar het succesvolle debuut Cuz I Love You van de inmiddels 34-jarige Melissa Jefferson die wij beter kennen als Lizzo. Een fijne mix van R&B, Disco en Hip-hop zorgde voor haar doorbraak en leverde haar 3 Grammy Awards op. De opvolger, Special, kwam deze week uit en is wederom een uiterst dansbare hommage aan bodypositivity van deze Texaanse zangeres.

Soms expliciete teksten

Natuurlijk verloochent ze haar afkomst niet en opent ze met het lekker uptempo en met Hip-Hop doorspekte ‘The Sign’. Op Spotify wordt deze track aangeduid met een “E” van expliciet want ze maakt van hart geen moordkuil als ze over haar postuur zingt (“If you’re looking for the sign, bitch, I’m it (ooh-ooh) / And I know you see me comin’ ‘cause I’m thick (ooh-ooh) / I got that, “Oh, hell no, you can’t get this at the store”). Ze zingt openlijk over haar uiterlijk maar durft ook te vertellen dat ze nog voldoende eigenwaarde heeft maar evengoed dat ze ook nog veel onzekerheden kent. Anno 2022 is daar het langverwachte vervolg waarbij hit producers als Mark Ronson  voor opgetrommeld werden en is er misschien iets meer pop toegevoegd aan de succesvolle formule.

Een echte “floorfiller”

Absoluut hoogtepunt is de al eerder uitgebrachte single ‘About Damn Time’, een heerlijke Disco “floorfiller” met een funky gitaarriff die ons terug neemt naar de hoogtijdagen met de lichtgevende dansvloeren en glitterballen uit de jaren ’80. Ook ‘Grrrls’ is uiterst catchy en is de titeltrack van de  Amazon Prime Video Reality Tv-serie Watch Out For The Big Grrrls; in deze serie strijden 13 danseressen om een plekje op het podium als een van Lizzo’s danseressen. ‘I Love You Bitch’ is erg poppy en ‘2 Be Loved (Am I Ready)’ zou zo maar uit de pen van wijlen Prince kunnen komen en zo krijgen we nogmaals de bevestiging dat Lizzo wel eens een beetje uit haar comfortzone wil stappen.

Disco met een bite

Bij de titelsong is ze meer dan persoonlijk (“If it wasn’t me then would you even get offended? Or Is it just because I’m Black and heavy? Y’all don’t hear me though”) en klinkt ze krachtig maar bij de wat rustigere R&B track ‘Naked’ geeft ze ons een inkijkje in haar onzekerheden (“Can I be discreet with you? will you keep all my secrets? I just wanna lay it down and open up the deepness”) waarmee ze nog steeds worstelt. Verder is ‘Break Up Twice’ erg lekker met een funky twist, speelt ze bij ‘Birthday Girl’ de Hip-Hop kaart nog maar eens en pakt Lizzo met ‘Eveybody’s Gay’ weer terug naar Disco met een bite. De ballad ‘If You Love Me’ is sterk en zit qua compositie knap in elkaar en bij de afsluiter ‘Coldplay’ (met een sample van ‘Yellow’) kijkt ze nog één keer achterom. Haar vierde album Special is een logische en waardige opvolger van het debuut Cuz I Love You. Ik betrap mezelf er elke keer op dat ik na elke luisterbeurt toch nog snel even ‘About Damn Time’ als toegift luister omdat ik daar spontaan een glimlach van op mijn gezicht krijg. Veel luisterplezier. 

22 juli 2022
In dit bericht:
Translate »