Lera Lynn – Something More Than Love


Lera Lynn is in Nederland waarschijnlijk nog steeds een redelijk onbekende naam met een bescheiden bekendheid terwijl de Texaanse singer/songwriter en actrice met Something More Than Love toch alweer haar zesde album aflevert.

Niet verwachte zwangerschap

Laten we vooropstellen dat de stem haar belangrijkste wapen is; warm, diep en zeker sensueel. Haar vorige album On My Own uit 2020 werd in Nederland niet echt opgepakt maar laten we hopen dat Something More Than Love een ander lot is toebedeeld. Toen Lera in 2020 na een onverwachte zwangerschap toch moeder van een gezonde zoon werd stond haar leven letterlijk op zijn kop. Alle vraagtekens en de veranderingen in haar leven schreef ze samen met haar man en producer Todd Lombardo (o.a. Kacey Musgraves) in elf songs van zich af en vormen dit sfeervolle, warme en soms intieme album. Samen namen ze vanuit hun woonplaats Nashville ook het leeuwendeel van het instrumentarium voor hun rekening.

Emotioneel, intiem en persoonlijk

De intieme samenwerking is absoluut hoorbaar op Something More Than Love; warme, sfeervolle melodielijnen die die vaak gelardeerd worden door synths en gitaren zorgen voor een wat loom, zwoel karakter. Enige uitzonderingen zijn waarschijnlijk het catchy ‘I’m Your Kamikaze’, waarmee ze terugpakt naar haar muzikale Indie-rock periode, en het soepele ‘Conflict Of Interest’.  Maar terug naar de stem want vanaf de eerste klanken van opener ‘Illusion’ klinkt die betoverend en neemt ze ons mee naar die emotie van die onverwachte zwangerschap (“Something Unfolding, Unbreaking /I’m Watching, I’m Waiting”). Met het sensuele ‘Black River’ laat ze de dromerige en romantische  sfeer van de Côte d’Azur uit de jaren ’80 herleven.

Soms een mooie spanningsboog

Het meest persoonlijke nummer is waarschijnlijk het intieme ‘What Is This Body?’; ondersteund door een subtiele cello (Nat Smith) neemt Lera ons mee in haar persoonlijke overpeinzingen (“Is this body even you/It’s your house, but a stranger’s moved”) als ze naakt voor de spiegel staat. De titelsong krijgt door de strijkers een mooie spanningsboog mee en ook ‘Golden Sun’ heeft een aangenaam donker randje, aangedikt door het fraaie gitaarspel van Lombardo en het met fraai gitaarwerk opgeluisterde ‘In A Moment’ noemen we waarschijnlijk één van de mooiste nummers van het album. Zo kan Lera moeiteloos volharden in haar dromerige, tijdloze pop met hier en daar een vleugje ‘70’s. Voordat ze met het weidse ‘Eye In The Sky’ afsluit is daar nog het mooie ‘Your Are Not Your Own’ waarin alles wat dit album zo mooi maakt nog maar eens samen komt. Something More Than Love heeft misschien wat luisterbeurten nodig om in te dalen maar Lera Lynn levert een heel mooi nieuw album af. Gelet op het persoonlijke karakter is het dan mooi om in het bijgevoegde boekje de teksten terug te kunnen lezen. Veel luisterplezier.

26 augustus 2022
In dit bericht:
Translate »