De Amerikaanse formatie LANY is terug met hun nieuwe album A Beautiful Blur. Inmiddels gereduceerd tot duo staat de band aan de vooravond van hun wereldtournee waarbij ze ook Rotterdam aandoen.

 

Wereldwijd ongekend populair

Ondanks de miljoenen streams wereldwijd is de band in Nederland nog altijd niet definitief doorgebroken. Een drietal singles werden als voorbode op dit vijfde album uitgebracht waarbij Paul Jason Klein en Jake Clifford Goss voortborduren op de sound die wereldwijd met open armen wordt ontvangen. Want als er iets is wat we zeker weten is dat LANY (een acroniem voor Los Angeles / New York) wereldwijd inmiddels een trouwe fanbase heeft opgebouwd. Hun eerste single ‘Alonica’, een romantische ballad, heeft bijvoorbeeld al bijna 9 miljoen streams te pakken.

 

Een eigen signatuur

Die andere single, het uiterst dansbare ‘XXL’ is de opener en meteen komt de herkenbare sound van LANY bovendrijven; catchy gitaarriffs met stevige synths als basis en die authentieke stem van Paul Jason Klein; soms laag, dan weer hoog als hij zijn kopstem gebruikt. Ragfijne popmuziek waarbij de band zo nu en dan probeert om een vleugje rock toe te voegen. Nummers als de opener ‘XXL’, ‘Out Of My League’, ‘No’ en het stuwende ‘(Saturday Nights) 3:22 A.M.’ zijn onmiskenbaar voorzien van de muzikale handtekening van de band en klinken dan ook herkenbaar. Maar soms klinkt A Beautiful Blur ook weer te makkelijk zoals bij ‘I Pray’, dat absoluut potentie heeft en live waarschijnlijk juist wél met een “bite” gebracht zal worden.

 

Binnen hun lijntjes

Maar over het algemeen slaagt LANY weer moeiteloos voor dit nieuwe examen en levert de band weer een album vol met catchy popliedjes af. Voorzien van een laagje vernis en zelfs soms iets té gepolijst maar het luistert allemaal wel lekker weg. Nergens klinkt A Beautiful Blur echt avontuurlijk of spannend en de band kleurt dus binnen de lijntjes die ze al enkele jaren uitgetekend hebben. Natuurlijk is het duo in staat om ook fraaie, wat meer ingetogen nummers te schrijven zoals op de derde single ‘Home Is Where The Hurt Is’, waar de heren hun kwetsbare kant laten horen. Ook ‘Cause You Have To’ is zo’n nummer waarbij je graag naar luistert met een geliefde in je armen en ‘Alonica’ is een ballad pur sang. Op ‘Sugar & Cinnamon’ krijgt de band de medewerking van een koor en het zijn juist dit soort verrassende elementen die nummers naar een hoger niveau tillen. Verder is ‘Heartbreak Can Wait’, over iemand vasthouden terwijl je weet dat je hem of haar beter kunt laten gaan, één van de beste tracks van het album. A Beautiful Blur is een logische opvolger van GG BB XX uit 2021 en is gewoon een echt LANY album. Benieuwd of Nederland nu definitief valt voor dit duo uit Los Angeles. Veel luisterplezier!

 

 

9 oktober 2023
In dit bericht:
Translate »