Lala Lala I Want the Door To Open

Lala Lala – I Want The Door To Open


Lillie West alias Lala Lala bracht onlangs haar derde album uit; met I Want The Door To Open geeft de in Londen geboren maar in Chicago woonachtige singer/songwriter een inkijk naar haar persoonlijke verkenning.

Mythische figuur Sisyphus

Haar vorige album The Lamb uit 2018 kreeg lovende kritieken dus de verwachtingen zijn aanwezig, mede gewekt door de opvallende albumcover. Het album wordt geopend met het wat experimenteel en dromerig klinkende ‘Lava’; haar stem wordt door loops steeds herhaald en de saxofoon is heerlijk uit de toon aanwezig. Vervolgens is daar het prijsnummer ‘Color Of The Pool’ met een stevige, stuwende beat die haar stem als het ware naar de voorgrond drukt. Volgens Lillie is ‘DIVER’ echter het centrale nummer met een verwijzing naar de mythische figuur Sisyphus maar dit nummer gaat feitelijk over haar eigen innerlijke zoektocht. Door de gelaagdheid van de nummers, de kleuring van haar stem is het niet vreemd dat de geest van Kate Bush boven dit album zweeft. Luister maar eens naar het betoverende ‘Photo Photo’ waar we ook nog een bijdrage horen van OHMME maar ook ‘Castle Life’ heeft weer een verrassende structuur en heeft door de donkere synths een onderhuidse spanning.

Een hoger niveau

En zo neemt Ellie ons mee op die zoektocht naar de vraagstukken die iedereen in zijn of haar leven wel kent. De elektronische basis met synths met een wat Lo-Fi achtig geluid is altijd aanwezig maar ze is in staat om de muzikale schildersezel volledig uit te nutten. ‘Bliss Now!’ is lekker Indiepop waar ook de saxofoon weer opduikt terwijl ‘Straight & Narrow’ vanuit enkele eenvoudige tonen knap wordt uitgebouwd. Lillie had voor dit album de wens en de doelstelling om het qua sound en thema naar een hoger niveau te tillen en daar slaagt ze absoluut in. Het rustige ‘Beautiful Directions’ heeft ondanks de eenvoud een bepaalde grandeur en ook ‘Plates’, met Ben Gibbard, wordt naar grote hoogte gebracht. Het album wordt afgesloten met ‘Utopia Planet’ waar zelfs een stukje tekst te horen is van haar oma Beth waarmee ze nog maar eens wil benadrukken dat die innerlijke reis nog lang niet is afgesloten. Ze sluit dan ook af met de tekst “Dreams of letting go / Let go”.

Verrassende structuren

I Want The Door To Open is een mooi persoonlijk album geworden. De nummers hebben een sterk elektronische basis en Lillie weet dit om te zetten in een elftal energieke songs die voldoende variatie bieden door de verrassende structuren waarvoor de Britse heeft gekozen. Veel luisterplezier. 

7 november 2021
In dit bericht:
Translate »