Lady Wray – Piece Of Me


Ooit ontdekt door Missy Elliott bracht ze in 1998 haar debuutalbum Make It Hot uit onder de artiestennaam Nicole Wray. Foute keuzes,  beslissingen en mislukte contracten zorgden ervoor dat het pas tot 2016 duurde voordat de succesvolle opvolger Queen Alone het daglicht zag. Nu, zes jaar later en inmiddels moeder van een dochter, is daar dan eindelijk dat nieuwe album Piece Of Mind dat wederom onder de bezielende medewerking van producer Leon Michels tot stand kwam.

Analoge mix van Soul en R&B

De inmiddels 42-jarige Nicole Monique Wray, alias Lady Wray, heeft voor dit album de tijd genomen. Het verhaal gaat dat ze hoogzwanger en al zittend het titelnummer ingezongen heeft maar feit is dat we met dit nieuwe album een heerlijke Southern Soulplaat voorgeschoteld krijgen. Analoog opgenomen in Brooklyn in Michael’s studio weet Nicole een heerlijke mix van soul, R&B en een vleugje Hip-Hop te produceren die ons doet terugdenken aan grote namen uit het verleden. Als het wiegende ‘I Do’ begint met blazers, een achtergrondkoortje en die kale snaredrums krijg je onmiddellijk dat warme gevoel. Wanneer Nicole met haar donkere en warme stem vervolgens invalt is het plaatje compleet.

Een vleugje gospel

De ontwikkeling die Nicole door de jaren heeft doorgemaakt is duidelijk hoorbaar in haar stem. Het titelnummer ‘Piece Of Me’, dat in 2019 al een bescheiden hit was, en ‘Come On In’ maken meer dan duidelijk wat voor een begenadigd zangeres ze is geworden.  ‘Through It All’ is wat meer upbeat en met energieke en vrolijk klinkende ‘Under The Sun’ is daar het haakje naar haar begincarrière. Die beginnende sterrenstatus krijgt verder vorm in ‘Where Were You’, een absoluut hoogtepunt op dit album waar je de analoge sound als het ware kunt voelen. Met het wat lome ‘Beauty In The Fire’ raakt ze de spanning en verdeeldheid aan die er ondanks de BLM nog steeds heerst in de VS en met het wat zware ‘Thank You’ maakt de gelovige Nicole een uitstapje naar een mix van R&B en Gospel.

Onvoorwaardelijke liefde

Bij enkele nummers is Nicole meer dan persoonlijk en openhartig; zo is het akoestische ‘Melody’ een verrassend uitstapje waarbij ze haar onvoorwaardelijke liefde voor haar dochtertje bezingt en met het midtempo ‘Joy & Pain’ neemt ze ons mee in haar ups-and-downs. Maar de rode draad op Piece Of Me is toch wel die wat rauw klinkende Southern Soul met een strak instrumentarium en mooie harmonieën. Met de afsluiter ‘Storms’, horen we daar een vleugje Bill Withers?, bewijst de Amerikaanse zangeres echt helemaal terug te zijn. Piece of Me is er nu al één om in het achterhoofd te houden voor de jaarlijstjes! Veel luisterplezier.

  

30 januari 2022
In dit bericht: