De Amerikaanse glamrockers komen aan het eind van het jaar nog met  een mooie verrassing. Het vieren  van het 40 jarig jubileum van het album Creatures of the Night is dan ook een feestje voor de KISS fans.

Het is 1982 wanneer KISS het succes van ‘I Was Made’ en hun glorietijd ziet verdampen. Het album The Elder is slecht ontvangen (al wordt hier tegenwoordig anders over gedacht). Peter Criss is vervangen door Eric Carr en  gitarist Ace Frehley zat ik hogere sferen en gaf de brui er aan. Het bracht KISS tot een trio dat een album moest maken om weer aanzien te krijgen in de hard rock wereld waar men het succes van de jaren 70 mee bezegelde.

Michael James Jackson

In de tijd van Michael Jackson Thriller, had de band de keus laten vallen op een producer genaamd Michael James Jackson. De man is dit jaar overleden. Met hem werd het tussen album Killers met 4 nieuwe songs en de rest rock songs geproduceerd. Bruce Kulick, die eerder de studiokant van AlIve II had ingespeeld, werd wederom gevraagd voor de gitaar  bijdrage. Het album verscheen alleen in Europa en de band nam direct het vervolgalbum Creatures   of the Night op.

Dan Hartman ‘Relight My Fire’ gitarist

Samen met Dan Hartman gitarist Vincent Cusano wist KISS stevige songs te componeren waaronder de single ‘I Love It Loud’, het stevige Killer en de mooie ballad ‘I Still Love You’ dat nooit op single is verschenen.
Met Adam Mitchell wist Paul Stanley de energieke rocksongs ‘Danger’ en ‘Keep Me Coming’ te schrijven. Het verrassende zijn wel de songs die met Bryan Adams en Vallance zijn geschreven. Adams had met zijn eerste albums songs met Eric Carr en Ace Frehley opgenomen. Deze samenwerking was dan ook geen verrassing. Met de logge heavy songs ‘Rock and Roll Hell’ en ‘Warmachine’  heeft men Gene Simmons weer in het KISS zadel geholpen. De songs zijn op zijn lijf geschreven.  Daarnaast is Robben Ford als ghost gitarist op dit album te horen.

No Disco Just Rock!

Met dit album wist KISS zich weer te voegen bij de rock liefhebbers. Vincent Cusano werd geschminkt met een ankh teken en gaat door het leven als Vinny Vincent. De tour werd eentje met een tank als podium en de band behoorde weer tot de top waar het moest zijn. Alleen het publiek in US bleef weg. Met het 10 jarig jubileum eindigt de geschminkte band hun tour  voor ruimt 200.000 fans in Brazilie. Daarna heeft de band vele jaren zonder schmink de songs vertolkt.

Dit album is nu met extra demo’s en de songs van Killers uitgebracht. Tevens staat er op de dubbel cd versie diverse Creatures songs live op.
De uitgebreide box versie kent meerdere outtakes en meer demo songs van het album en kent een volledige cd met live songs.

Voor de KISS liefhebber is het zeker een meerwaarde, maar voor de mainstream rockfan is het dubbelalbum zeker een mooie aanvulling. Het mag misschien wel een van de beste (en ondergewaardeerde) KISS rockalbums zijn.

KISS heeft dit jaar hun afscheidsshow voor Nederland en Europa gegeven. Maar men blijft maar terug komen. Voor volgend jaar zijn de eerste shows in Duitsland alweer geboekt… Nu nog een aangepaste setlijst.

19 november 2022
In dit bericht:
Translate »