Zes jaar hebben we moeten wachten op een opvolger van Black Coat. Het Canadese duo Junior Boys, bestaande uit Jeremy Greenspan en Matthew Didemus, associeerden we al met synthpop, maar op dit nieuwe album kiest het duo voor een minimalistische benadering waarbij elke muzikale overbodige versiering achterwege wordt gelaten.

Een haast beklemmend karakter

De ruim vijf minuten durende openingstrack ontvouwt zich als een soort landschap dat pas zichtbaar wordt als de dichte mist optrekt. Het is een soort eindeloze soundscape met een enkele melodielijn met wat akkoorden waarbij we slechts één zinnetje uitgesproken horen worden; “Must be all the wrong things”, oftewel; de titel van het nummer. Vervolgens is daar de single ‘Night Walk’ die naadloos aansluit en waar we naast tekst ook een wat diffuus klinkende beat horen. En net zoals bij de opener krijgen de vocalen een kunstmatige echo mee. Beide nummers creëren een wat beklemmende sfeer met een Ambient aanvoelend karakter die toch als boeiend te omschrijven is.  Dat de heren een ander pad zijn ingeslagen werd al duidelijk bij de eerste twee nummers en als we Waiting Game verder beluisteren komen we nog meer minimalistisch georiënteerde tracks tegen. Bij ‘It Never Occurred To Me’ wordt de tekst getransformeerd tot klanken en ook bij ‘Dum Audio’ worden de spaarzame vocalen vervormd terwijl het korte ‘Fidget’ helemaal instrumentaal is.

Puur en minimalistisch

Heel soms zijn er momenten van deja-vu naar de sound van het pre-Waiting Game tijdperk van dit duo zoals bij ‘Thinking About You Calms Me Down’ met wat snel uitgesproken teksten over een enkele beat. De backing vocals van Alanna Stuart zorgen hierbij voor een fraai contrast. Overigens staat deze bijdrage niet op zich want de zangeres heeft op ‘Yes II’ een wat prominentere rol. En zo kan het dus gebeuren dat we bij de afsluitende titelsong weer dat gevoel terugkrijgen van het eerste deel van dit album met een speelduur van 35 minuten, dat toch wel een bijzonder karakter heeft meegekregen. Junior Beat werd in het verleden nog wel eens in één adem met namen als Pet Shop Boys en Human League, maar met Waiting Game levert het duo een minimalistisch Synth-album af dat door het haast beklemmende karakter onder je huid kruipt. Een album dat niet altijd even toegankelijk is maar wel voor een bijzondere luisterervaring zorgt. Veel luisterplezier. 

12 november 2022
In dit bericht:
Translate »