In 2003 was daar The Soul Sessions, het debuutalbum van de Britse Joss Stone met de hit ‘Super Duper Love’. Het betekende haar doorbraak en in de jaren daarna waren er nog tal van hits zoals ‘You Had Me’ en ‘Right To Be Wrong’ maar de laatste jaren was het succes wat minder. Evengoed is ze de winnaar van twee Brit Awards en een Grammy en verkocht een kleine 15 miljoen platen. Met Never Forget My Love zet Joss Stone de volgende stap in haar toch wel indrukwekkende carrière.

Powerballad met “grandeur”

Waarom precies weet niemand maar ze is nooit die superster geworden die bijvoorbeeld Adèle of DuaLipa wel zijn geworden want de 34-jarige Joss Stone heeft natuurlijk ook een waanzinnige stem. Voor dit album zocht ze wederom de samenwerking met Dave Stewart (Eurithmics) met wie ze al eerder het album LP1 maakte. Op dit album kiest ze een iets andere koers en met de opener ‘Breaking Each Other’s Hearts’ weet ze te verrassen; de powerballad vol dramatiek en emotie die de grandeur kent van een James Bond titelsong en die ook zo maar door Adèle gezongen had kunnen worden. Vervolgens is daar met de titelsong dan toch weer die soepele Soul die we van haar kennen maar de bij de opener geïntroduceerde strijkers zijn ook hier weer aanwezig. De funky gitaar en de blazers maken het verhaal compleet.

Motown-gevoel

En zo voelt de sound op dit nieuwe album enerzijds vertrouwd en anderzijds verfrissend want Joss zoekt onmiskenbaar naar nieuwe invalshoeken en paden die ze nog niet eerder bewandeld heeft. Soulvolle nummers als ‘Oh To Be Loved By You’ en ‘No Regrets’ klinken heerlijk Motown en ‘You’re My Girl’ is misschien wel het meest laid-back achtige nummer en hier zijn het orgeltje en het funky gitaarspel bepalend. De grootste verrassing is waarschijnlijk ‘The Greatest Secret’; ook hier kiest men voor die wat romantische sound maar de basis is een tango!

Een “giftige” relatie

Maar zoals gezegd vinden we ook een aantal powerballads terug op Never Forget My Love; ‘Love You Till The Very End’ is rijk georkestreerd met blazers, veel percussie en natuurlijk de alom aanwezige strijkers en bij ‘You Couldn’t Kill Me’ zoekt ze vocaal haar grenzen op als ze over een “giftige” relatie zingt (“You had me locked in chains / Threw me out into the rain / Even when I ran away / You dragged me back and made me stay”). De afsluiter ‘When You’re In Love’ is met ruim zes minuten het langste nummer en absoluut een hoogtepunt van dit toch wel bijzonder fraaie album dat we best als een comeback kunnen beschouwen. Een meer dan boeiend en soulvol album dat je in één adem kunt beluisteren maar er zijn ook een aantal tracks die je afzonderlijk aan een playlist kunt toevoegen. Los daarvan is de albumcover er eentje die als wanddecoratie niet zou misstaan. Veel luisterplezier. 

14 februari 2022
In dit bericht:
Translate »