Josienne Clarke hoeft bij vele muziekliefhebbers waarschijnlijk geen introductie. Samen met Ben Walker bracht ze vier prachtige albums uit binnen het Folkgenre maar toch hield de samenwerking geen stand. Nu is daar Onliness, een verzameling van maar liefst zeventien songs die door Josienne opnieuw zijn gearrangeerd en opgenomen op haar eigen label en een nieuw leven ingeblazen krijgen.

 

Een nieuw album met eigentijdse interpretaties van bestaand werk

Na de breuk met partner Walker was er ook nog de breuk met het platenlabel want de Schotse singer/songwriter was op zoek naar creatieve vrijheid en dat gaat niet altijd samen met een commercieel platenlabel. In 2019 was daar haar ijzersterke debuutalbum In All Weather dat in 2021 met A Small Unkownable Thing een opvolger kreeg. Nu is daar Onliness, een album waar ze dus bestaande liedjes opnieuw heeft opgenomen en een nieuw leven geeft. Opener en single ‘The Tangled Tree’ is meteen een sprekend voorbeeld, een nummer dat Josienne al in 2004 schreef. Zelf zegt ze hier in een interview over: “I wrote that song so long ago, I always liked the guitar part I’d written. I never felt like a great guitarist, but it was mine, and I lost that over the years when I stopped playing it. Now I’ve put it on an electric guitar with some distortion at the edges, and I’m playing it exactly how I want to play it. Going back and reclaiming that, and playing it myself, felt like it captures the spirit of this whole project.” Overigens vinden we dit nummer ook op het Nothing Can Bring Back The Hour terug dat ze samen met Ben Walker uitbracht.

 

Persoonlijke benadering

Dit nieuwe album zorgt voor bijna een uur speeltijd; een klein uur mooie Folk waarbij Josienne met haar prachtige stem terug naar de wat meer traditionele sound gaat en samen met enkele gastmuzikanten voor een redelijk sober instrumentarium kiest. Maar het is vooral die persoonlijke benadering van de Schotse singer/songwriter die bepalend is voor het geluid op dit album. Een nummer als ‘Bells Ring’ komen we ook tegen op het Seedlings All album dat ze samen met Walker opnam en dateert uit 2018. En zo krijgen nummers als ‘Bathed In Light’, Something Familiar’ en ‘I Would Not Be A Rose’ een nieuw, tweede leven. En wat we zeker moeten benadrukken is dat we dit nieuwe album, dat als ondertitel Songs Of Solitude & Singularity heeft meegekregen, dus niet als een Best Of album moeten beschouwen. Elk nummer is opnieuw gewogen en heeft nieuwe arrangementen meegekregen waardoor Onliness een bijzonder tijdsdocument is geworden. Ze had de touwtjes geheel in eigen handen en voelde zich nu vrij om tot in detail deze nummers opnieuw te bewerken. ‘Homemade Heartache’, ‘The Birds’ en het intieme ‘Done’ zijn persoonlijke hoogtepunten maar in feit is het hele album een prachtige luisterervaring geworden. Veel luisterplezier!

 

23 april 2023
In dit bericht:
Translate »