De Engelse singer-songwriter Jon Allen weet zijn eerste album in 2009 uit te brengen.

Dead Man’s Suit kent de single ‘In Your Light’ dat door de jaren een hit werd. Het nummer pakt in de Top 2000 nog een redelijke positie en het jaar daarna verscheen het in de onderste regionen. Het typische akoestisch singer-songwriter folkblues past in de lijn van Cat Stevens, Albert Hammond, Rod Stewart maar dan krijgt het een modern tintje.

Nieuw album, nieuwe sound

Wanneer we de hoes bekijken van het nieuwe album A Heightened Scene of Everything, komt deze sfeer weer naar boven. Het doet denken aan de hoes van het album Deep River.
Het album opent met een swingend soul popsong en zijn stem is nog even mooi. Met een ruw randje verteld hij beelden zijn verhalen op ‘Heat of the Moment’, ‘Can’t Stop Now’ en ‘Breaking News’.

Het valt direct op dat Jon Allen de warme singer-songwriters klanken inlevert voor een popsound met een rock gitaartje. Al zijn ‘Old Friend’, ‘Little Love’ en ‘Above the Noise’ nog  even mooie singer-songwriters songs. Het zijn songs die we van hem kennen. De verhalen verteller aan het kampvuur die dit verpakt in een liedje vol eenvoud.
Met de single ‘Paranoia Blues’ weet hij de grens te vinden tussen de singer-songwriter sound en een mooi popsong.
Het is even anders dan de blazers van ‘How It Feels’ of het catchy ‘Leaving London’.

Diverse stijlen

Inmiddels weet Jon Allen meerdere stijlen te beheersen waardoor dit album divers is en afsluit met waar hij het best in is. Akoestisch gitaartje en dan een mooi liedje maken als Back To The River en ‘Can’t Stop Me Now’ zonder toeters en bellen. Hierdoor is de andere versie naar mijn mening overbodig geworden.

Mooi album!

27 augustus 2023
In dit bericht:
Translate »