De Amerikaanse singer-songwriter John Mellencamp scoorde in de jaren 80 en 90 hits met Jack and Diane, Paper & Fire en ROCK in the USA. Het was zijn poprockperiode met bandleden die zich ontwikkelden tot topmuzikanten. Zijn inzameling events Farmer Aid is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks evenement.

Dylan, Springsteen en Cash

Mellencamp stapte in de schilderkunst. Muzikaal legde hij de aandacht op de singer-songwriters genre en de folk, waardoor hij zich in de voetsporen van Dylan, Springsteen en Johnny Cash begeeft. Het succes is niet zo groot maar de inhoud van de songs al te groter. Zijn recent album The Good Sameritan is een live album van zijn straat optredens dat hij zo nu en dan spontaan doet. Het zegt meer over de man die dicht bij het volk wil staan. Na diverse relatie had Mellencamp de afgelopen 10 jaar een stoplicht relatie en trouwde en scheidde van Meg Ryan in 2019. Het album Sad Clowns was een reactie en dit album gaat over het leven daarna.

Meg Ryan

‘I Always Lie To Strangers’, ‘Driving In The Rain’ en ‘I Am A Man That Worries’ zijn de titels van zijn ontboezemingsongs waar het album mee begint. De kunst van Mellencamp is dat hij met zijn verhalen indruk weet te maken. Zijn kracht om in drie minuten een verhaal te vertellen en je mee te nemen naar de kern van het liedje. Dit weet de 70 jarige man nog steeds optimaal te beheersen. De blues en verhalen van Hank Williams tot  John Mellencamp. In tijd is het een grote stap, maar muzikaal niet. IN de kern  weet hij de ‘Wasted Days’ en ‘Lie To Me’ om de waarheid te verbloemen zijn menselijke thema’s.  Om het album met  A Life Full Of Rain te beëindigen zegt al genoeg over de state of mind waarin het album is geschreven.

Muzikaal zoekt Mellencamp de route naar de succes jaren, al blijft hij in de basis bij het singer-songwriters genre. Toch is deze man een van de grote artiesten van de afgelopen tijd. Voor Nederland / Europa staat hij wat in de schaduw, maar in USA hoort de man in het rijtje van Springsteen, Dylan en Tom Petty. 

17 januari 2022
In dit bericht:
Translate »