Inmiddels is de Amerikaanse singer-songwriter John Mellencamp een man die 40 jaar in het vak zit. De man kennen we van songs als ‘Jack & Diane’ en ‘Paper and Fire’. Toch is Mellencamp een artiest die het van de album verkoop moet hebben. The Lonesome Jubilee en Big Daddy werden in Nederland goed verkocht.
Daar waar de man een gedaante is van Bryan Adams, Bruce Springsteen en Bob Dylan in een, weet hij prachtige songer-songwriters songs maken, maar ook heerlijke rock songs en wist hij de afgelopen jaren vooral good old 40 -50 folk te brengen.

40 jaar Mellencamp

Met zijn nieuw album Orpheus Descending keert hij terug naar de sound van zijn glorietijd. De poprock met een vleugje  country en folk door gebruik te maken van viool en steelgitaar. De man begint het album met een persoonlijke vraag ‘Hey God’. Een mooie opening waarmee Mellencamp zich kwetsbaar opstelt.

Terug naar de glorietijd

Het mooie ‘The So-Called Free’ doet denken aan zijn Big Daddy album.  De verhalen vertellende manier van zingen en vertellen maakt dat je altijd naar zijn songs gaat luisteren. Een warme stem met laagdrempelig en gemakkelijk in het gehoor liggende klanken. Het klinkt allemaal simpeler dat het is. ‘The Kindless of Lovers’, ‘Amen’ en met heerlijke drumwerk gedreven titelstuk maakt dat John Mellencamp met dit album zich weer op een groot podium mag zetten.
Met heerlijke poprock folk tot kwetsbare piano liedjes die doen denken aan Tom Waits in ‘Understated Reverence’.

Het is zeker een album op te beluisteren wanneer je de man uit het verleden kent. Voor een generatie die deze naam geheel niet kent is het een mooie ontdekking van mooie muziek.

2 september 2023
In dit bericht:
Translate »