Voor een generatie is John Cale een held en inspiratiebron voor het leven.  De man uit Wales behoorde tot de grondleggers van de artrock en wist met de legendarische Lou Reed The Velvet Underground te starten. Een kunstenaarscollectief waarbij Cale als klassiek geschoolde de muzikale klanken smeedde met de poëtische teksten van Reed.

Wanneer de beroemde plaat met de banaan van Andy Wharhol, de ego’s van de heren laat botsen ontploft de band en de vriendschap van deze twee.
Beide gaan solo. Daar waar Reed zijn spotlight nam, opereerde Cale in de luwte. Met Phil Collins, Mike Oldfield en Roxy Music lid Phil Manzanera wist hij mooie albums te produceren. En was het eerder voor de gasten een eer om bij Cale te mogen spelen, dan andersom.

Cale prouceerde albums van Patty Smith, Iggy Pop and the Stooges en Johnathan Richman.

Nu verschijnt het album Mercy waar Cale de samenwerking zoekt met  vele artiesten. Met een soort van excuus start hij met Laurier Halo het titelstuk. De humor en de gregoriaanse klanken in Merilyn Manroe’s Legs typeert de man. De weemoedige zangstijl wordt ondersteund door de meeslepende klanken die een vlechting maakt tussen de 80’s pop en klassiek in ‘Noise of You’. De getalenteerde Weyes Blood is ook tot de muren van Cale doorgedrongen en zicht ze ‘Story of Blood’. Zo zijn Animal Collective, Sylvan Esso, Tei Shi en Fat White Family als gasten op dit album te horen. Cale weet goed om hen op de juiste plek in te zetten waardoor men goed uit de verf komt.

Het is allemaal even intens, meeslepend en passend in de sfeer van Cale. Die voor velen nog steeds en terecht in het rijtje van Reed, Bowie, Dylan, Eno  en Lennon hoort.

22 januari 2023
In dit bericht:
Translate »