Jitwam – Third


Op dit moment pendelt de in Australië opgegroeide Jitwam zo’n beetje tussen New York en Londen. Hij is met zijn eigen stijl één van de rising stars in de wereld van R&B en Hip-hop. Zijn mix van deze muziekstijlen en dat combinerend met Jazz-, Soul en Dance invloeden én zijn soms wat falsetto-achtige stem zorgen voor een krachtig nieuw album.

Funky gitaarriffs

Op zich is de titel geen verrassing; Third is inderdaad zijn derde album en na de goed ontvangen albums Selftitled uit 2017 en Honeycomb uit 2019 kiest de Australiër misschien voor een iets minder experimenteel en uitgesproken karakter. Jitwam komt oorspronkelijk uit India maar verhuisde al op jonge leeftijd naar Australië waar hij zich de gitaar eigen maakte. Third kent met de single ‘India’ een krachtige opener en een verwijzing naar het land waar hij geboren is. Het nummer is uitermate groovy met funky gitaarriffs en de wat fragmentarische zang van Jitwam zorgen voor een hele speciale sfeer. Op het energieke ‘The Get Down’ komen, mede door de blazers, de herinneringen aan de glorietijden van EW&F als vanzelf naar boven drijven en bij het dampende ‘Money & Things!!!’ en de DISCO-“floorfiller” ’Brooklyn Ballers’ word je automatisch naar de dansvloer getrokken.

Hommage aan NY

‘LALALA’ is haast loom te noemen en is een perfecte voorbode op het hoogtepunt van het album, ‘Equanimity’. Ook dit nummer is prettig laid-back en wordt mede gedragen door de Haïtiaans-Amerikaanse jazzzangeres en fluitiste Melanie Charles, niet toevallig ook woonachtig in Brooklyn. Want Third is om eerste plaats is Third een hommage aan multicultureel NY, iets wat ook wel in het hyperventilerende ‘Stranger Danger; (In The Streets Of Life)’ duidelijk wordt. De rustige ‘Maryjane’, met ook weer mooi funky gitaarwerk, krijgt door de strijkers een wat melancholiek karakter mee waardoor we echt weten dat het afscheid nemen genaderd is. Third is een sterk album waarbij Jitwam ons deel uit laat maken van zijn creatieve proces en waarbij hij diverse muziekstijlen met elkaar weet te verweven. Soul, R&B, Jazz en andere stijlen komen voor bij en altijd zijn daar de toch wel verrassende melodielijnen. Een hele fijne plaat waar je een goed humeur van krijgt en waarbij stilzitten erg is. Veel luisterplezier. 

30 augustus 2022
In dit bericht:
Translate »