De Britse muzikant James Yorkston wist met zijn album The Wide Wide River aan het succes te proeven. Nu is er het vervolg en dat vroeg in2021 begon Yorkston zijn studio in Cellardyke, Fife. Voor het eerst in tijd, beginnen met het schrijven van liedjes op de piano in tegenstelling tot zijn gebruikelijke gitaar.

Na het versturen van de eerste vijf of zes nummers naar Karl-Jonas Winqvist (de leider/dirigent van TSHO), begonnen ze te discussiëren samen aan de muziek werken.
Met Yorkston’s verschuiving van gitaar naar piano, ze dachten na over welke andere veranderingen ze in hun proces konden aanbrengen die leidden tot de betrokkenheid van een gastzangeres en de legendarische Nina Persson (The Vesten) werd in de plooi gebracht.

Zij volgde dezelfde methodologie als The Wide, Wide River – afgezien van James, Nina en KJ, niemand van The Second Hand Orchestra had de muziek eerder gehoord tot het betreden van de studio – en de afspraken werden ter plekke gemaakt. Yorkston vat samen: “Iedereen die in The Second Hand Orchestra speelde, op hun eigen manier zijn het allemaal unieke en kleurrijke spelers. Er was niemand daar die niet wisten wat ze moesten doen. Ik zou ze de liedjes brengen, we zouden beginnen één – ik zou het spelen, en de tweede keer zouden mensen beginnen te zingen en spelen, en tegen de tijd dat we het drie of vier keer hadden gedaan, sloegen we op plaat en we zouden klaar zijn om te gaan. En wat ze allemaal hadden, was het vermogen om geef elkaar de ruimte en bedenk hun onderdelen op basis van wat anders mensen speelden natuurlijk was een heel snel proces, en ze waren allemaal zo open, niemand was egoïstisch. Alles was gewoon gelukkig. Ik hou van de wildheid in het.”

Met het album The Great White Sea Eagle weet men mooie intieme songs te presenteren. De songs zijn speels zoals in ‘The Heavy Lyric Police’ en over de Belgische voetballer ‘Peter Paolo  van der Heyden’. De duetten zijn in balans waarbij de songs als ‘Mary’ en het erg zoete ‘Hold Out For Love’ juweeltjes van luisterliedjes zijn geworden.

Terwijl er is een lichtheid in geluid aan De Grote Zeearend, er is een donkere humor door en het album brengt een rijke boodschap over het leven en verdriet, familie en natuur. James’ lied voor Scott Hutchison van Frightened Rabbit,  ‘A Sweetness In You’, zo’n moment.

The Great White Sea Eagle volgt op de release van Yorkston’s tweede roman The Book of the Gaels, onlangs uitgeroepen tot Boek van de Maand in The Times.

16 januari 2023
In dit bericht:
Translate »