De Engelse singer-songwriter James Bay brak in 2014 door met ‘Hold Back The River’. De passie in het nummer en het album ‘Chaos And The Calm’ was van een bijzonder hoge kwaliteit. Dit verdween even met het recentere album ‘Electric Light’. Dit had zijn weerslag op James Bay, maar na een lastige periode heeft hij zichzelf weer hervonden. Het album ‘Leap’ heeft een foto van zijn beginperiode waaraan hij refereert.

‘Give Me The Reason’ is direct een pakkende opening. Voor je het beseft zing je met het nummer mee. De zoete songs ‘Save Your Love’, ‘One Life’, ‘Everybody Needs Someone’ en ‘Silent Love’ zal veel vrouwenharten doen smelten. Zijn lieve manier van zingen kent ook een randje van drama, waardoor het altijd ietwat zielig klinkt. Totdat het refrein komt, dat hij met volle borst zingt, met een koortje op de achtergrond ter ondersteuning.

Toch staan op het album ook een aantal swingende songs. Met ‘Love Don’t Hate Me’ en ‘Briliant Still’ zal hij het publiek ongetwijfeld in beweging weten te krijgen. Ook zijn de opzwepende songs, met een langzaam begin en een opbouw naar een gospel-achtige climax, als ‘Endless Summer Nights’ en ‘We Used To Shine’,  wederom vertegenwoordigd. Bay sluit het album netjes af met een singer-song gitaarliedje dat ‘Better’ heet, vast om aan zichzelf te laten weten dat hij weer op het goede spoor zit.

James Bay is te zien in Nederland op:

  • 13/11 – Poppodium 013, Tilburg
  • 14/11 – TivoliVredenburg, Utrecht


Copy-edit: 17-7-2022

4 juli 2022
In dit bericht:
Translate »