In Nederland zijn zo’n beetje alle maatregelen in verband met Covid opgeheven. Toch hebben we nog steeds te maken met de naweeën, ook op muzikaal gebied. Het nieuwe album Boomerang Town van de van origine Texaanse singer/songwriter Jaimee Harris is daar een mooi voorbeeld van. Het zaadje voor dit indrukwekkende album werd tijdens de Covidperiode gepland maar toch hebben we tot nu toe moeten wachten op het eindresultaat.

 

De “struggle” om je geboorteplaats te ontvluchten

In 2018 was daar het debuut Red Rescue van de in Waco, Texas, geboren Jaimee Harris en in 2021 bracht ze nog een EP uit met zeven live-tracks. Dat debuutalbum kon wereldwijd op lovende kritieken rekenen. En toen stond de wereld stil vanwege Covid. In die periode bereikte de geboren Texaanse de 30-jarige leeftijd, voor velen een mijlpaal die al dan niet uitgebreid gevierd moet worden. Maar niet voor Jaimee die overigens in de singer/songwriter Mary Gauthier de liefde heeft gevonden. In plaats de slingers op te hangen keek Jaimee achterom en reflecteerde op haar leven tot dusver en haalde herinneringen op. Haar familie, de struggle om haar geboorteplaats te ontvluchten, de weg naar het succes maar en niet in de laatste plaats de politieke onrust en de maatschappelijke veranderingen zorgden voor inspiratie. Resultaat zijn tien prachtige Folk-Country songs waarin ze met haar bijzondere stem ons meeneemt in haar verhalen die soms autobiografisch zijn.

 

The River

Met het zeven minuten durende titelnummer wordt meteen de toon gezet. Het verhaal over een jong stel dat het maar niet lukt om weg te komen uit het dorpje waar ze wonen. Qua thema en verhaallijn doet het me denken aan The River van Springsteen. De stem van Jaimee met dat mooie timbre zingt op enig moment ‘As for me, the only dream I’ve ever had / Is gettin’ out of this boomerang town’. Het nummer is elke seconde van de zeven minuten waard en verveelt nergens. Qua sound is het album wat ingetogener dan het debuutalbum maar daar wordt het kwalitatief niet minder van. Sterker nog, de Folk-achtige liedjes lenen zich perfect voor die mooie stem van Jaimee die zo nu en dan dat fijne trillinkje heeft. Nummers als ‘Sam’s’, ‘ Good Morning, My Love’ en ‘On The Surface’ hebben een mooi akoestisch karakter waarbij viool en cello worden toegevoegd om de nummers verder in te kleuren.

 

Over haar per ongeluk doodgeschoten klasgenootje

Mooi en persoonlijk is ‘How Could You Be Gone’ dat naast over een overleden vriend ook over de dood van vriend Jimmy LaFave gaat. De subtiele strijkers zorgen voor een mooi melancholieke lading bij dit nummer dat Jaimee samen met Mary Gauthier schreef. ‘The FairAnd Dark Haird Lad’ is één van de meest uptempo tracks en hier snijdt ze de verslaving aan en bij ‘Fall (Devin’s Song) keert ze terug naar haar jeugd toen een voormalig klasgenootje per ongeluk werd doodgeschoten. De laatste twee nummers zijn wat positiever van aard waarbij de vlot lopende en sterke afsluiter ‘Missing Someone’ absoluut voor een positieve vibe zorgt. Boomerang Town mag dan een wat rustiger karakter hebben, elk nummer is smaakvol, elke gezongen noot raak en de soms wat doorleefde stem van Jaimee is een genot om naar te luisteren. Een absolute prachtplaat met tien hele smaakvolle luisterliedjes. Veel luisterplezier!

 

1 maart 2023
In dit bericht:
Translate »