Ilsha – Dive (EP)


Er komt wekelijke heel veel nieuwe muziek uit en het is dan ook vaak lastig om een keuze te maken over welke release een artikel geschreven wordt. Geruisloos was daar onlangs de EP Dive van de Nederlandse band Ilsha, het nieuwe project van zangeres en gitariste Ilse Hamelink. En juist deze productie is zo’n release die het verdient om wat meer aandacht te krijgen.

Herrek

De naam Ilse Hamelink zou een belletje kunnen doen rinkelen want ze maakte eerder deel uit van Herrek maar nu is het dan tijd voor een soloproject. De vijf nummers op Dive hebben een wat folkachtig karakter en zijn redelijk minimalistisch van aard. Toch klinkt het geheel niet kil of afstandelijk maar krijgt het door de stem van Ilse, de gekozen arrangementen én de mooie achtergrondvocalen van Aino Vhemasto en Anna Berkhof juist een warm karakter. De vijf nummers zijn een muzikale weergave van momenten uit het leven van Ilse die ze op een creatieve wijze heeft getransformeerd naar deze dromerige soundscapes. De EP wordt geopend met het titelnummer en de combinatie van de stem Ilse, subtiel gitaarwerk en de backing vocals zorgen meteen voor die wat dromerige, mysterieuze sfeer. Maar echt bepalend is dat naast drums ook de drumsticks als percussie worden gebruikt. De vijf nummers worden elk laagje voor laagje opgebouwd waardoor die intieme sfeer behouden blijft. ‘Mountains’, ‘Shimmering Lakes’ en ‘Dear Tree vormen een mooi geheel waarbij nuances zoals een viool en een elektrische gitaar het verschil maken. ‘Black Hands, het langste en meest spannende nummer op deze EP, heeft een wat dreigend karakter en zorgt dat Ilsha er met een “bang” afgesloten wordt.

Eindoordeel

Met behulp van een aantal klasbakken uit de Nederlandse muziekindustrie slaagt Ilse erin om een mooi samenhangend en wat melancholische EP af te leveren die naar meer smaakt. Zeer benieuwd hoe dit live tijdens een optreden vorm zal krijgen. Veel luisterplezier. 

19 november 2021
In dit bericht:
Translate »