Daar waar de meeste mensen bands als Marillion kennen is de Nederlandse act I Spy bekend in de Nederlandse progrock scene. Deze Groningse band bestaat al sinds 1982 en weet de progrock al 40 jaar glans te geven. De laatste jaren was het allemaal even rustig rondom deze band, maar nu is het tij gekeerd. De maatschappelijke thema’s van nu brengt genoeg input om het creatieve muzikale brein van de heren te laten draaien.

Nu 32 jaar later

While The War Began is het eerste album sinds 32 jaar en  eerlijk gezegd is het een heerlijk album geworden. Het neemt de luisteraar mee in de wereld van een verhaal dat uit 4 delen bestaat. Zoals het meer bij progrock acts voorkomt, zijn er maar enkele songs die uitgesponnen worden in deelcomposities.

Met ‘Unforgotten’, ‘Fearless’, ‘War’ en ‘Odyssey’ weet de band de hoofdstukken vast te leggen. Deze hoofdstukken zijn verdeeld in mooie songs waarbij de sfeer van het nummer een belangrijk ingrediënt is. Deze sfeer is hier goed gekoppeld aan de inhoud van het nummer. Daar waar het muzikaal pinniger wordt met Scars en The Blue Lab, wordt het strak en theatraal met ‘Superstitious’ en dromerig met ‘Dream Child’ in het Fearless deel.

Met orkest

Met de strakke dreigende orkestklanken en blaas instrumenten in Robotnik, begint het verhaal van War. Het verhaal werkt zich toe tot het epos van het album. Het ruim 10 minuten durende  ‘Wiper’ neemt je mee in allerlei muzikale invullingen voor het daadwerkelijke oorlogsmoment.

Het laatste deel is de Odyssey , waar de muzikale diversiteit hoogtij viert. Alsof de vrijheid de ruimte krijgt. Tot ‘The End So Far’ is het een open einde van I Spy voor dit album. Het album van 2 cds is zeker indrukwekkend te noemen. De progrock en klassieke invulling gaan hier goed samen.
het is een prachtig concept dat we tegenwoordig maar zelden meer zien. Hopelijk duurt het geen 32 jaar voordat I Spy iets nieuws op het spoor is gekomen. Al mag de oorlog wel even uitgesteld worden.

22 september 2023
In dit bericht:
Translate »