Herman van Veen – Dat Kun Je Wel Zien Dat Is Hij


Dat Herman van Veen tot een icoon van de Nederlandse kleinkunst behoord is voor velen geen verrassing. De titel van het album Dat Kun Je Wel Zien Dat Is Hij is een deel van een zin die in een liedje voor een jubilaris zingt. Dit keer is het van Veen zelf. 75 jaar werd de man in 2020. 

Het album is inmiddels al een poos uit en nu is het album op gekleurd vinyl verschenen. Een album met mooie liedjes waaronder het ‘Kwijt’ en ‘Nooit Te laat’. De herkenbare verhalen die op een zeggend en zingende manier wordt vertolkt. Met vrolijke noten en meezingmomenten in ‘Een Beetje of ‘Vormen van Gekte’ horen we van Veen als de vrolijke clown die al huppelend door het leven gaat. 

Mooie verhalen op vinyl

Natuurlijk is de ondertoon en dubbelzinnigheid in de teksten terug te vinden. ‘Knoop in je Zakdoek’ brengt zijn vergetelheid tot leven. Met het idee dat het later in de tijd de dingen zou gaan vergeten. Of terug te kijken in de tijd met ‘Mijn Moeder Zei’. Het zijn persoonlijke overdenkingen of het leven. ‘Een Tijd voor Alles’,  ‘Het Hoort Bij Mij’ of het afsluitende ‘Zeggen Wat Je Wil’ brengt van Veen tot een kwetsbare man die zijn verhaal wil doen. Het zijn allen nog even mooie verhalen en teksten die je niet veel meer in de muziek ziet/hoort. Als een bundel op een plaat is iedere plaat als een boek.  En daar heeft deze man velen van. Misschien verdient hij ook net als Dylan een literaire prijs.  

Boek en Plaat

Het is dan ook niet vreemd dat herinneringen zijn opgeschreven in een boek “Zeggen Wat Je Wilt’.
Muzikaal weet hij de verhalen sterk te ondersteunen en met allerlei genres te mixen. Hierdoor zijn de liedje divers al kent het album toch een sfeer van een geheel.  

2 februari 2022
In dit bericht:
Translate »