De Amerikaanse indierockers Grandaddy stond in 1992 voor het eerst op de planken. Nu hebben we het over een jubileum album van frontman Jason Lytle.

Het album Sumday viert zijn 20ste verjaardag.

Het album werd voor de band een doorbraak. Alleen werd het in Nederland niet direct opgepakt. Toch is het een sleeper onder de indie rockers. Velen kennen het album of de band maar leggen niet direct de link met het album.  De psychedelische indie rock werd meer toegankelijk en toentertijd werden er vergelijking gemaakt met inspiraties van ELO en John Lennon.

Cassette versie

Toch is het allemaal mild en als een teruggetrokken R.E.M. of Husker Du. Het gaat hier om de demo versies die als het ware alleen maar op cassette is opgenomen. De kwaliteit is als het ware een demo versie en daardoor licht het dicht bij het origineel, maar is het kaler. De piano songs als ‘Passed Out in a Datsun’, het openingsnummer ‘Now It’s On’ en het teruggetrokken ‘El Caminos- in the West’ kregen later meer glans. Toch is het mooi om de songs in de basis terug te horen. Het is de band puur zonder franje- en met een Karaoke versie van ‘Stray Dog’ is het feest helemaal compleet.

Komende maand verschrijnt er nog een Sumday vol met B-sides  die opgenomen zijn in 2003. MEt de titel Excess Baggage zal die op 25 augustus verschijnen.

31 juli 2023
In dit bericht:
Translate »